Επίσκεψη στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού: «Αθηνά-Ευαγόρας 2018» από τα Ιωάννινα στην Κύπρο

* Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

* Φωτογραφία: Χρήστος Λέτσος

ΛΕΜΕΣΟΣ: Την ευκαιρία επίσκεψης στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού είχαν τα μέλη της 4/ήμερης εκπαιδευτικής αποστολής «Αθηνά-Ευαγόρας 2018» που πραγματοποίησαν περιοδεία από τα Ιωάννινα στην Κύπρο κατά τη διάρκεια 7-11 Μαΐου 2018.

Ο εκπαιδευτικός Νίκος Σουτόπουλος παρουσιάζει το βραβευμένο σκίτσο του εκπαιδευτικού προγράμματος με την Αθηνά και τον Ευαγόρα στους μαθητές.

Με αφορμή το πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» και το διδακτικό σενάριο: «Οι μικροί ερευνητές, η Αθηνά και ο Ευαγόρας, στα χνάρια της ιστορίας και της εκπαίδευσης στην Κύπρο»,  στο οποίο συμμετείχε κατά το σχολ. έτος 2017-2018  και το το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού με παράλληλες σχετικές,  εκπαιδευτικές δράσεις, ο εκπαιδευτικός Νίκος Σουτόπουλος από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού, συντονισμού και υλοποίησης του προγράμματος, οδήγησε την εκπαιδευτική αποστολή στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο της Λεμεσού, όπου μας υποδέχθηκαν με χαρά η Κύπρια Διευθύντρια Σοφία Μαυρίδου και η εκπαιδευτικός Χρυστάλλα Αντωνίου, μαζί με τους μαθητές και μαθήτριές της.

Το άγαλμα του τότε Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου που έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (6 Δεκεμβρίου 1912)

Κατά την εκπαιδευτική επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε δώρα φιλίας ως αναμνηστικά της ελληνο-κυπριακής εκπαιδευτικής σύμπραξης στο πλαίσιο αυτού του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκμάθηση της  ιστορίας και της εκπαίδευσης της Κύπρου, που διήρκησε τρεις μήνες ανάμεσα στα δύο σχολεία Ελλάδας και Κύπρου.

Προσφορά δώρων στους μαθητές της Ε΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού από τους συμμαθητές τους στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Μετά την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από την εκπαιδευτική σύμπραξη των δύο σχολείων Ιωαννίνων-Ελλάδας και Λεμεσού-Κύπρου, έγινε αναφορά στην προσωπικότητα του τότε εν ενεργεία Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου που έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (6 Δεκεμβρίου 1912) και η προτομή του αγάλματός του κοσμεί τόσο το Δημοτικό κήπο Λεμεσού, όσο και παραλίμνιο χώρο στα Ιωάννινα σήμερα.

Η γνωριμία με τους μικρούς μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις σχολικές δραστηριότητες, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα και τους χώρους του σχολείου, ήταν μερικά στοιχεία από την πολύτιμη διαπολιτισμική και συγκριτική εκπαιδευτική εμπειρία που αποκτήσαμε, πριν αναχωρήσουμε με θετικές εντυπώσεις και ευχάριστα συναισθήματα που κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός μας.

Χαρούμενοι μαθητές από τα δωράκια των συμμαθητών τους στα Ιωάννινα

Ένας καφές στη συνέχεια στον κοντινό όμορφο παραθαλάσσιο χώρο της νέας μαρίνας Λεμεσού, συμπλήρωσε αρμονικά την εκπαιδευτική εμπειρία μας με ναυτικές εικόνες από το μεγαλύτερο και σύγχρονο λιμάνι της ελεύθερης Κύπρου.

 

Αναμνηστική φωτογραφία μελών της αποστολής από τα Ιωάννινα και των Κυπρίων εκπαιδευτικών.

Η Διευθύντρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού Σοφία Μαυρίδου, η εκπαιδευτικός Χρυστάλλα Αντωνίου (Κύπρος), οι εκπαιδευτικοί Νικ. Σουτόπουλος και Μαρία Τοπολιάτη από τα Ιωάννινα (Ελλάδα)

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού κοντά στη νέα μαρίνα του λιμανιού

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ PanhellenicPost.com