8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ινδονησία. Λίγες ώρες αργότερας άλλος ένας ισχυρός σεισμός ταράζει την περιοχή.

Σεισμός έγινε το μεσημέρι στις 14:38 τοπική ώρα στην Ινδονησία.  Το μέγεθος του σεισμού είναι 8,7 Ρίχτερ αλλά και το επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο του Ινδικού Ωκεανού, σήμανε συναγερμό για τη δημιουργία τσουνάμι. Αρχικά ο σεισμός είχε ανακοινωθεί ότι έφτασε τα 8,9 Ρίχτερ όμως αργότερα είπαν πως ήταν 8,7.

Είναι επί της ουσίας στην ίδια περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός πριν οκτώ χρόνια σκορπώντας τον όλεθρο και το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι). Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, μετά το σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στην Ινδονησία και είχε, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, μέγεθος 8,9 βαθμών, με επίκεντρο περιοχή κοντά στην δυτική ακτή της βόρειας Σουμάτρας.

«Σημαντικό» τσουνάμι δημιουργήθηκε  χωρίς όμως να απειλήσει τα κοντινά κατοικημένα παράλια. Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η απειλή για τις περισσότερες περιοχές έχει είτε παρέλθει είτε μειωθεί.

Αρχικά υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις για τη δημιουργία μικρού τσουνάμι, το οποίο θα μπορούσε να πλήξει κάποιες περιοχές: «Δεν μοιάζει με μεγάλο τσουνάμι, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθώς τα τσουνάμι έρχονται κατά κύματα» δήλωσε καθησυχαστικά ο Victor Sardina, γεωφυσικός εν υπηρεσία στο Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι για τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης, που είχε πρωτύτερα εκδώσει σύσταση για την παρακολούθηση πιθανού τσουνάμι, ο συναγερμός αφορούσε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή κατά τις ακόλουθες ώρες.