Σαμαράς: Θα αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο Ζάππειο. Φωτογραφία Eurokinissi.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας στο Ζάππειο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, εφόσον εκλεγεί, τόνισε ότι «οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν», γεγονός που εάν επαληθευτεί θα συμπεριλάβει και τους ομογενείς κατόχους ελληνικών ομολόγων οι οποίοι έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών τους.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σαμαράς προνανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσίασει το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης.

Στις επόμενες έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές διεμήνυσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει 4 νομοσχέδια:

1) Ένα για κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ

2) Ένα για φορολογικό νομοσχέδιο για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα

3) Ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης που παραμένει τεράστια

4) Ένα πολύ-νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη με αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις για να ξεκολλήσει η Οικονομία

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ – ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

«Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσουν το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως». Τέτοια είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. «Ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα δοθούν για ιδιωτικοποίηση», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο. Όπως είπε, καθώς «τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται από τα προνόμια των λίγων. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ευκαιρίες».

«Για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια. Βρήκαμε ήδη διπλάσια ισοδύναμα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους δανειολήπτες υποσχέθηκε «άμεση ανακούφιση» με το ότι «δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους».

Παράλληλα τόνισε ότι οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν.

ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ως προς το πού θα βρεθούν τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά θα προέλθουν κυρίως από την «περικοπή της σπατάλης που υπάρχει παντού» και δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά».

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε μείωση στον 13ο και στον 14ο μισθό και δεσμέυτηκε να μην υπάρξουν στο μέλλον οριζόντιες περικοπές που βαθαίνουν την ύφεση.

«Όχι ξανά μείωση μισθών, όχι νέοι φόροι, όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, αλλά μείωση των απίστευτων σπαταλών του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πεδίο της φορολογίας, τόνισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, ξεκινώντας από τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%, ενώ θα προχωρήσει και σε φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι ένα μέρος από την περιουσία του μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. «Κόμπος που δε λύνεται, κόβεται» είπε χαρακτηριστικά.

Υποσχέθηκε επίσης οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο.

Το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη, όπως ανέφερε, ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και μέτρα για την Οικοδομή.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το 1o μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10 χρόνια.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας, με τη σύσταση ενός έκτακτου μηχανισμού από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Εξήγγειλε ακόμη φαστ τράκ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας απεμπλοκής επενδύσεων, δηλαδή ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση. Η ΝΔ θα προχωρήσει και σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.