Οι Έλληνες του Σάο Πάολο τιμούν τις παραδόσεις

Νέοι ελληνικής καταγωγής χορεύουν ελληνικούς χορούς, φορώντας εθνικές ενδυμασίες.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασαν πρόσφατα οι Έλληνες του Σάο Πάολο, στην Βραζιλία, με μια σεμνή τελετή η οποία συνέπεσε και με τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής κοινότητας του Σάο Πάολο.

Η Κοινότητα ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1937. Ήταν τότε –και αργότερα μέχρι και τη δεκαετία του ’50- που οι Έλληνες μετανάστες έφθαναν κατά κύματα στην νότιο Αμερική και, κυρίως, στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Σήμερα, σ΄ ολόκληρη τη Βραζιλία οι Έλληνες ομογενείς δεν ξεπερνάνε τις 20.000 άτομα.

Ωστόσο, και αυτοί που έχουν απομείνει δεν ξεχνούν την καταγωγή, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος. Έτσι, στο Σάο Πάολο, λειτουργεί ελληνικό σχολείο, η νεολαία διδάσκεται ελληνικούς χορούς και πανηγυρίζονται οι εθνικές επέτειοι.

Στην σχετική τελετή που διοργανώθηκε, οι νέοι χόρεψαν ελληνικούς χορούς, συρτό, καλαματιανό και συρτάκι, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Σάο Πάολο, Σταύρος Κυριόπουλος, σε ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σάο Πάολο, Δημήτριος Ζεβελάκης ήταν παρών στις εκδηλώσεις καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της κοινότητας και της ορθόδοξης Εκκλησίας Ελλήνων Σάο Πάολο.