Εκδηλώσεις του Ελληνο-αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου Μελβούρνης

Σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει ο “Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης” και στις οποίες καλεί τα μέλη του να παραβρεθούν. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο αφορά εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 20 Μαϊου και μετά. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2012 άλλες  εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από τον Σύνδεσμο ως επιτυχημένες.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Ελληνο-αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμός Μελβούρνης, έχει ως ακολούθως:

Ενημερωτικό Δελτίο 2 – Mάιος 2012

Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου μας,

Αρκετοί από εσάς έχουν ήδη παραβρεθεί σε κάποιες από τις πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας απ’ τις αρχές του 2012. Με το δεύτερο αυτό Ενημερωτικό μας Δελτίο θέλουμε να σας πληροφορήσουμε εγκαίρως για Επικείμενες Εκδηλώσεις μας για να μπορέσετε να κανονίσετε το πρόγραμμά σας.

 

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

20 Μαΐου, και ώρα 3.30μμ στην Ελληνική Κοινότητα, 168, Lonsdale St, Melbourne, o ΕΑΠΣΜ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο ποιημάτων του ο Δρ. Χρήστος Φήφης με τίτλο  «Που είναι το μέρος για ένα χωριό». Το βιβλίο θα το παρουσιάσει ο Δρ.  Θανάσης Σπηλιάς και θα μιλήσει η κ. Mαρία Βαμβακινού, MP, Federal Member for Calwell.

v  Η Ελένη Νίκα σας προσκαλεί θερμώς να γιορτάσετε μαζί της 20 χρόνια λογοτεχνικών εκδόσεων από τον εκδοτικό της οίκο OWL PUBLISHING, τον οποίο ίδρυσε το 1992. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 20 του Μάη, 5.30 για έναρξη στις 6.00μ.μ. στο The Wheeler Centre (State Library), 176 Little Lonsdale Street, Melbourne. Την ίδια ώρα θα παρουσιαστεί και το δικό της έργο – Ελένη Φραγκούλη-Νίκα, «ΑΘΗΝΑ και οι κόρες της: μνήμες δύο κόσμων» (Αγγλικά και Ελληνικά), από την Joy Damousi, καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης. Αντίτυπα από όλα τα βιβλία που εξέδωσε το OWL PUBLISHING θα διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές. Θα προσφερθούν αναψυκτικά. Όλοι ευπρόσδεκτοι.

Φεστιβάλ Συγγραφέων Αντίποδες, 15-17 Ιουνίου, στο Wheeler Centre (State Library)176 Little Lonsdale Street, Melbourne. Φέτος εγκαινιάζεται το φεστιβάλ συγγραφέων Αντίποδες, όπου για ένα Σαββατοκύριακο θα λάβουν μέρος πάνω από πενήντα αναγνωρισμένοι καθώς και ανερχόμενοι συγγραφείς της πρώτης και δεύτερης γενιάς, με σκοπό να προβληθεί η λογοτεχνία των Ελλήνων στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία. Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή βράδυ με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα σε συζήτηση με τον καθηγητή Νίκο Παπαστεργιάδη. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τιμητικό αφιέρωμα στον φιλέλληνα συγγραφέα Arnold Zable, καθώς και στους πρωτοπόρους συγγραφείς Ντίνα Αμανατίδου, Νίκο Νομικό και Αντιγόνη Κεφαλά. 50 συγγραφείς θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα του Μάη.

24 Ιουνίου και ώρα 3.00μμ στην Ελληνική Κοινότητα 168, Lonsdale St, Melbourne, ο ΕΑΠΣΜ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, θα παρουσιάσουν το βιβλίο της  κ. Βακκίνας Παναγιωτίδου  «The Triumph of Tragedy». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ανιψιός της, δικηγόρος, κ. Θανάσης Αθανασίου. Όλοι ευπρόσδεκτοι.

19 Ιουλίου και ώρα 6.30μμ, θα γίνουν τα εγκαίνια απο την κ. Ελένη Λιανίδου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Μελβούρνη της Έκθεσης Ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών που οργανώνει ο Σύνδεσμός μας στο Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Αυγούστου. Ο Συντονιστής της έναρξης θα είναι ο Φίλ Καφκαλούδης, και θα τραγουδήσει η γνώστη τραγουδίστρια Ανθή Σιδηροπούλου.

5 Αυγούστου και ώρα 3.μ.μ.  στην Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, 345 Victoria St, Brunswick, o ΕΑΠΣΜ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας θα παρουσίασουν το βιβλίο της Ιωάννας Λιακάκου με τίτλο «Επιστολές στον Κόσμο». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Δρ. Μαρία Ηροδότου.

v  Στης 26 Αυγούστου 2012 έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του πρώτου τόμου της αυτοβιογραφίας της δρα Έρμας Βασιλείου με τίτλο «Μπορείς ακόμα κι ονειρεύεσαι- Η μεγάλη εποχή των βροχών και η μικρή της ξηρασίας». Των 600 σελίδων Α’ τόμο θα παρουσιάσει η Δρ Μαρία Ηροδότου του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν επίσης και ποιητικές συλλογές εις ανάμνησιν των εξήντα χρόνων της ακαδημαϊκού και συγγραφέα, από την πρώτη της μετανάστευση στο Κονγκό, καθώς επίσης και οι εορτασμοί των εξήντα πέντε της χρόνων. Περισσότερα για το χώρο και τους παρουσιαστές των συλλογών σε προσεχή αναφορά μας.

v  Η παρουσίαση του ετήσιου δίγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» και αποτελέσματα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότερα για το χώρο και τις λεπτομέριες της παρουσίασης σε προσεχή αναφορά μας.

v  Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου. Περισσότερα για το χώρο και την ώρα σε  προσεχή αναφορά μας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ» Νο 58, 2012

 

Το τεύχος 58 του δίγλωσσου λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2012. Το τεύχος αυτό θα περιλαμβάνει και τις συνηθισμένες συνεργασίες λογοτεχνών-μελών και φίλων του Συνδέσμου, όπως ποιήματα, διηγήματα, στοχασμούς, μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, κλπ., στην ελληνική και/ή την αγγλική γλώσσα.

Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι αυθεντικά και ανέκδοτα και να μην έχουν δοθεί σε άλλα έντυπα για δημοσίευση.

Για κάθε έργο θα αποστέλλονται επτά αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται.

Τα ακόλουθα ανώτατα όρια μήκους ισχύουν για κάθε κατηγορία:

Ποιήματα: 100 στίχοι (γραμμές).  Διηγήματα και δοκίμια: 2000 λέξεις. Στοχασμοί: 800 λέξεις.  Μελέτες: 3000 λέξεις.  Βιβλιοκριτικές: 1000 λέξεις.

Ως προθεσμία υποβολής των έργων ορίστηκε η ημερομηνία 8 Ιουνίου 2012.

Οι συνεργασίες μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Greek-Australian Cultural League of Melbourne, PO Box 4307, The University of Melbourne, Parkville, Vic., 3052 και σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: gacl.editor@gmail.com

 

 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Ο Σύνδεσμος διοργανώνει και φέτος τον ετήσιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν την ημέρα που θα κυκλοφορήσει το περιοδικό «Αντίποδες».

Ο Διαγωνισμός καλύπτει τις ακόλουθες κατηγορίες:

ποίηση, διήγημα και μονόπρακτο θεατρικό έργο.

Όροι συμμετοχής:

* Ένα έργο για κάθε κατηγορία.

* Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι αυθεντικά και ανέκδοτα και να μην έχουν δοθεί σε άλλα έντυπα για δημοσίευση.

* Οι συμμετοχές στο Διαγωνισμό μπορεί να είναι στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα και θα αξιολογηθούν χωριστά για την κάθε γλώσσα. Μόνο ένα έργο μπορεί να υποβληθεί για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες και γλώσσες.

* Ανώτατα όρια μήκους: Ποιήματα: 100 στίχοι (γραμμές), Διηγήματα: 2000 λέξεις, Μονόπρακτο: 20-30 λεπτά (διάρκεια).

* Για κάθε έργο θα αποστέλλονται τέσσερα αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται.

* Στο κάθε έργο θα αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο, το οποίο πρέπει να είναι το ίδιο για όλα τα έργα που υποβάλλονται από το ίδιο πρόσωπο. Σε εσώκλειστο φάκελο θα δίνονται τα ακόλουθα στοιχεία: Τίτλος έργου/έργων που υποβλήθηκαν, ψευδώνυμο, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail, αν υπάρχει.

Στα βραβευμένα έργα θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Τα έργα που θα πάρουν το πρώτο Βραβείο στην κάθε κατηγορία και στην καθεμιά από τις δύο γλώσσες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Αντίποδες», τεύχος 58, 2012, που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της απονομής των Βραβείων.

* Οι συμμετοχές του διαγωνισμού πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 8 Ιουνίου 2012.

* Τα υποβληθέντα έργα να στέλνονται ταχυδρομικώς στο όνομα Greek-Australian Cultural League και στη διεύθυνση P.O. Box 4307, Melbourne University, Parkville, Vic., 3052, Australia.

 

 

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  • Γνωρίζουμε στα μέλη μας ότι ο εκδοτικός Οίκος        Χ. Πάτση θα εκδόσει σύντομα μία ανθολογία που θα συμπεριλαμβάνει και        έργα του Απόδημου Ελληνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν νε πάρουν        περισσότερες πληροφορίες από :τηλ. 0011 30 210 3841040, info@patsis.net          www.patsis.net    hjpatsis@hotmail.com
  • Επείσης σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΑΠΣΜ έχει ανοίξει        ακόμη μία καινούργια ιστοσελίδα gaclwordpress.com  η οποία είναι ακόμη υπό κατασκευή και παρέχει        την ευχαίρια στον χρήστη να κάνει σχόλια γύρω από την ύλη που διαβάζει.

 

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

 

Παρακαλούμε τα μέλη μας που δεν έχουν ακόμη ανανεώσει την ετήσια συνδρομή τους, να φροντίσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα αυτή ώστε να μπορούν να προμηθευτούν το περιοδικό δωρεάν. Σημειώνεται, ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει άλλους πόρους κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων και έκδοσης του περιοδικού «ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ».  Ως εκ τούτου, η βιωσιμότητά του εξαρτάται από την συμπαράσταση των μελών του.

 

 

NEWSLETTER 2, MAY, 2012

 

Dear Members of the GACLM

 

A number of you have already attended a number of the successful functions organized by our League since the start of the year 2012. With our second Newsletter we wish to inform you in advance of subsequent functions to give you the opportunity to organize your program.

 

UPCOMING EVENTS

 

  • May 20th, at 3.30pm at the Greek Community of Melbourne and Victoria, 168, Lonsdale St., Melbourne, the book of poems ‘Where is the place for a Village’, by Dr. Chris Fifis will be launched, under the auspices of the Greek Community of Melbourne and Victoria, the GACLM and the Hellenic Writers Association of Australia. The book will be presented by Dr. Thanasis Spilias and Ms Maria Vamvakinou, M.P. Federal Member for Calwell will offer an official welcome.
  • Helen Nickas is warmly inviting you      to join her in celebrating 20 years of publishing Greek-Australian literary      books through her publishing venture OWL PUBLISHING, which she founded in      1992. This will take place on Sunday      20 May, 5.30 for a 6.00pm start at The Wheeler Centre (State Library),      176 Little Lonsdale Street, Melbourne. During the event her own book – Eleni Frangouli Nickas, Athina      and her Daughters: a memoir of two worlds (in English and Greek)      will be launched by Joy Damousi (Professor of History, The University of      Melbourne). All OWL publications will be available for sale at very low      prices. Refreshments will be served. All welcome.
  • Antipodes writers festival 15-17 June      2012, at The Wheeler Centre (State Library),176 Little Lonsdale Street,      Melbourne. The inaugural Antipodes Writers Festival will be launched this      year, over a weekend of engaging conversations and readings by established      and emerging writers within the Greek and the wider Australian      community.The Festival will open on Friday evening, with Christos Tsiolkas      (multi-award winning author of The      Slap, Loaded, Dead Europe) in conversation with Prof Nikos      Papastergiadis (of The University of Melbourne). Special events during the      Festival will include: a special tribute to one of Australia’s best-loved      storytellers, Arnold Zable (Sea of      Many Returns, Café Scheherazade, The Fig Tree) for his memorable      portrayals of aspects ofHellenism in his novels, and a concluding event      honouring writers Dina Amanatides, Nikos Nomikos and Antigone Kefala. Some fifty writers will be participating in the festival. The      festival’s full program will be announced by the middle of May.

 

  • June 24th at 3.00pm   in the Greek Community of Melbourne and Victoria, 168, Lonsdale St., Melbourne, the book “The Triumph of Tragedy’ by Vakkina Panagiotidis will be launched with the collaboration of the GACLM and the Hellenic Writers Association of Australia. The book will be presented by her nephew, the solicitor Mr. Thanasis Athanasiou. All welcome. Refreshments will be served.
  • July 19th at 6.30 pm the opening night of the Arts Exhibition, organized by GACLM will take place at the Steps Gallery, 62 Lygon Street, Carlton. Mrs Eleni Lianidou, Consul General of Greece will officially open the exhibition. Phil Kafkaloudis, writer, journalist and announcer with ABC will host the proceedings for the evening and the well known singer Anthea Sidiropoulos will entertain us with a number of songs. The exhibition will last till the 4th of August.
  • August 5th at 3.00 pm, at the Pontian Community of Melbourne and Victoria, 345 Victoria St, Brunswick, with the collaboration of the GACLM and the Hellenic Writers Association of Australia, the book ‘Επιστολές στον Κόσμο’/ “Letters to the world”, by Ioanna Liakakou will be launched. The book will be presented by Dr Maria Herodotou. All welcome. Refreshments will be served.
  • On the 26th of August, the first volume of Dr Erma Vassiliou’s autobiography, which bears the title “You can still dream- La grande saison des pluies et la petite saison sèche”, will be presented. The 600 pages volume will be presented by Dr Maria Herodotou, of the Greek Studies, La Trobe University. On the same day, a number of poetry collections will also be presented, commemorating the 60th anniversary of the academic and writer’s first migration to the Congo and the celebrations of her 65th birthday. More details on the venue and the poetry presenters will be released in the near future.
  • The launch of  ‘Antipodes’ Vol. 58, 2012, together with the announcement of the results of the literary competition will take place on the 7th of October . More details on the venue, time and other details will be released in the near future.
  • The Annual General Meeting of our League will take place on the 25th of November, More details on the venue and the time will be released in the near future.

 

Members and friends are reminded to visit our newly constructed     site, gaclwordpress.com and use     the interactive facilities to communicate with us.

We are in the process of refining and finalising this site.

Thank you for your support.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PERIODICAL “ANTIPODES” VOL. 58, 2012

 

The Greek-Australian Cultural League’s annual, bi-lingual, literary periodical “Antipodes” Vol. 58 will circulate in October 2012. This issue will include the usual literary submissions by the members and friends of the Greek-Australian Cultural League, such as poems, short stories, critiques, studies, essays, book reviews, etc., in Greek and / or in English.

All material submitted must not have been published previously and are the original works of the author.

The following length limits apply to each category:

Poems: 100 lines, Stories and essays: 2000 words, Studies: 3000 words, Book Reviews: 1000 words.

Seven copies per contribution should be submitted, these are non-returnable. The deadline for submitting contributions is the 8th of June, 2012. Submissions can be sent by post to: The Greek-Australian Cultural League of Melbourne, PO Box 4307, The University of Melbourne, Parkville, Vic., 3052 or by email to gacl.editor@gmail.com

 

LITERARY COMPETITION 2012

 

The Greek Australian Cultural League is announcing its annual Literary Competition for 2012.

The competition is divided into the following categories-Poetry, Short story and One Act theatrical play

Competition Rules:

• One entry per category

• All submissions should be the original works of the author and should not have been submitted in another competition or have been previously published.

• Contributions for the competition can be submitted in either the Greek or English language and will be judged separately for each language. Only one entry is permitted for each category and language.

• Poems should not exceed 100 lines. Prose entries should not exceed 2000 words. The one-act play should be between 20 and 30 minutes duration.

• For each entry four copies of the work need to be submitted for consideration by the judges. These copies will not be returned.

•For each work submitted a pseudonym in place of the author’s name should be used. This needs to be the same pseudonym for all work submitted by the same person. The author’s full name and corresponding pseudonym, their address, telephone number and email, if available, along with the title of the work/s should be placed in a separate sealed envelope with their entry/entries to ensure anonymity.

• The results of the literary competition will be announced at a special function incorporating the launch of the League’s annual bilingual periodical: ANTIPODES in October, 2012. All first prize winning works in each category of the competition shall be published in the periodical of the Greek- Australian Cultural League “ANTPODES” Vol. 58, 2012 which will be launched on the same day the awards are announced.

All entries must be submitted the latest by 8th June, 2012 and sent to the following address: Greek-Australian Cultural League, P.O. Box 4307, Melbourne of University, Parkville, Vic., 3052,

Australia.

 

 

MEMBERSHIP RENEWAL

 

A reminder to all members that now is the time to renew your membership for 2012. The annual membership remains at $20.00. Please fill in the attached section and send your cheque/money order to the address of the GACLM. Your kind support is important for the League’s continued viability.

 

 

 

Η Πρόεδρος/President                                            Η Γεν. Γραμματέας/Secretary                       

 

Καίτη Αλεξοπούλου/Cathy Alexopoulos                  Σούλα Λιβεριάδη/Soula Liveriadis

 

***********************************************************************************

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ – 2012

MEMBERSHIP RENEWAL-2012

 

Ονοματεπώνυμο/Name:……………………………………………………………………………………..

 

Τηλ/tel:…………………………………………….email:……………………………………………………………………..

 

Διεύθυνση/Address:…………………………………………………………………………………………………………………….

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 Ετήσια συνδρομή/Annual membership:$20                      Δωρεά/Donation: $…………….

 

 

Greek-Australian Cultural League

P.O. Box 4307, Melbourne University, Parkville, Vic., 3052, Australia

www.gacl.com.au       gaclmelbourne.wordpress.com