Οι Ομογενείς της Αυστραλίας και οι συντάξεις τους

Οι Ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί, που λαμβάνουν σύνταξη από την Αυστραλία και μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά την σύνταξή τους έστω και αν δεν έχουν εργαστεί ή ζήσει για τουλάχιστον 35 χρόνια στην Αυστραλία.

Την διαβεβαίωση αυτή έδωσαν στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» τόσο η ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού, όσο και ο, επίσης ομογενής, βουλευτής των Εργατικών, κ. Στιβ Γεωργανάς, μετά από ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θορύβησε πολλούς συνταξιούχους ελληνικής καταγωγής που λαμβάνουν την αυστραλιανή τους σύνταξη στην Ελλάδα.

Όπως γράφει ο ¨Νέος Κόσμος” στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει, το θέμα προέκυψε όταν η υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένι Μακλίν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τον Ιανουάριο του 2014, όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και λαμβάνουν σύνταξη στην Αυστραλία, αν δεν έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Αυστραλία δεν θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξή τους επ’ αόριστον αν αποφασίσουν να εγκατασταθούν σε χώρα του εξωτερικού. Το ανάλογο όριο σήμερα ήταν τα 25 χρόνια μόνιμης κατοίκησης στην Αυστραλία και πολλοί πρώην συμπάροικοι που μένουν στην Ελλάδα κατοχύρωσαν το δικαίωμα πληρωμής της εκεί με αυτό το όριο.

Η κ. Βαμβακινού, αναφερόμενη στο νέο μέτρο, είπε στο «Νέο Κόσμο» ότι οι συμπάροικοι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και θα λαμβάνουν επ’ αόριστον τη σύνταξή τους στην χώρα που επέλεξαν να ζήσουν, επειδή η σχετική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας πριν από μερικά χρόνια τους καλύπτει πλήρως. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, αυτή την στιγμή πάνω από 11.000 πρώην συμπάροικοι που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, λαμβάνουν την αυστραλιανή τους σύνταξη εκεί. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 αλλάζει και το καθεστώς πληρωμών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων αν οι δικαιούχοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν επίδομα Αναπηρίας (disability), φροντιστή (carer), επίδομα γονέα (parenting) ή άλλα κοινωνικά επιδόματα και ταξιδεύουν σήμερα στο εξωτερικό, μπορούν να παραμείνουν εκεί έως και 6 μήνες και να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομά τους κανονικά. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, όμως, το Centrelink θα παύει την πληρωμή του επιδόματος αν οι δικαιούχοι ξεπεράσουν τους τρεις μήνες διαμονής στο εξωτερικό.

Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει και κάποιους συμπαροίκους που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα και επιλέγουν να μείνουν για σχετικά μεγάλα διαστήματα εκτός Αυστραλίας, όχι όμως τους συνταξιούχους.

*Η φωτογραφία της ομογενούς Βουλευτή Μαρίας Βαμβακινού, είναι από τον “Νέο Κόσμο”

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com