ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: ‘Ενα σχόλιο από το παρελθόν που ισχύει και σήμερα!

Μιχάλης Κοκκινάρης

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Με αφορμή σχόλιο αγγλικής εφημερίδας ότι η ηθική διάσταση της υπόθεσης του κ.Ζαχόπουλου αποστέρησε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το ηθικό υπόβαθρο της διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα,θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε η Ελληνική Πολιτεία με οποιονδήποτε θεσμικό φορέα δε διεκδίκησε επίσημα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρεττανικό Μουσείο.

Επίσημη διεκδίκηση σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία με συγκεκριμένα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα προσφεύγει σε Διεθνείς Οργανισμούς(ακόμη και Δικαστικούς) και διεκδικεί ό,τι της ανήκει!

Η ίδρυση σύγχρονου μουσείου για το μνημείο του Παρθενώνα είναι ενδεχομένως ένα μέσο πίεσης αλλά απόλυτα αναποτελεσματικό για την αυτόβουλη απόφαση του Βρεττανικού Μουσείου να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα!

Το μουσείο τελικά μπορεί και να μετατραπεί σε μαυσωλείο μιας ιδέας ,που διαπερνά τη νεώτερη ιστορία μας και συνοψίζεται στη φράση:”Πάλι με χρόνια και καιρούς…πάλι δικά μας θά’ναι”.

Τίποτα δε θα μας χαριστεί όσο η Ελληνική Πολιτεία εντάσσει το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στα πλαίσια της Εξωτερικής Πολιτικής έναντι της Μ.Βρεττανίας και των εκκρεμοτήτων σε θέματα ,στα οποία η χώρα αυτή μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα.

Αν θεωρείτε ότι διεκδίκηση είναι η θεωρητική συζήτηση για παράδειγμα του κ.Ε.Βενιζέλου με άγγλους πολιτικούς για την πιθανότητα να επιστραφούν στο μέλλον τα “μάρμαρα”,τότε κάνετε λάθος!

Μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας του θέματος,όταν on camera και για λόγους εντυπωσιασμού πλησιάζουν το βρεττανό Πρωθυπουργό και του λένε:Έ,Τόνυ…δεν είναι καιρός πια να συζητήσουμε και για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα;<br Άρα το ηθικό ατόπημα του κ.Ζαχόπουλου δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Με το θέμα της διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών έχει άμεση σχέση η ελληνική Πολιτεία που ούτε έχει αποφασίσει τι θέλει τελικά ούτε με ποιον τρόπο θα διεκδικήσει ό,τι ανήκει στην ιστορία και στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχειρίζονται αμήχανα θέματα που είναι υπεράνω της καθημερινότητας που καλούνται να “φέρουν βόλτα”!

Και ας είμαστε ρεαλιστές ποιος επιτέλους μπορεί να διαχειριστεί θέματα για τα οποία δεν έχει την παιδεία για να τα κατανοήσει, να τα πιστέψει και να ξενυχτήσει γι’ αυτά;