Η Τουρκία δεν “σηκώνει” τα μάτια από το Αιγαίο…

“Αυτά πρέπει να τα ακούνε ορισμένοι πολιτικοί στην Αθήνα που υποστηρίζουν τον μονομερή αφοπλισμό της χώρας”, έλεγαν στην ΡΗΡ πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Πενταγώνου και πρόσθεταν ότι οι Τούρκοι έχουν μακροπρόθεσμους στρατιωτικούς επεκτατικούς στόχους που δεν τους υποστέλλουν ασχέτως του τι λένε και πως ενεργούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών φόρουμ για τα μάτια του κόσμου. Αφορμή για τη δήλωση αυτή στάθηκε η απροκάλυπτη όσο και προκλητική ομολογία του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ.Bagis, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας. Η ερώτηση αφορούσε στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν αποδέχεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας; παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς όλα τα κράτη-μέλη, η ίδια η ΕΕ και όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη -πλην Τουρκίας- είναι συμβαλλόμενα μέρη της.

Ο κ. Bagis παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Άγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου. Προσέθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να το κάνει έως ότου η Τουρκία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η απάντηση αυτή του κ. Bagis συνιστά- εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω – την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού του είδους από Τούρκο αξιωματούχο. Πέραν όλων των άλλων, καταδεικνύει ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνον όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της. Εγείρεται λοιπόν ένα πολλαπλώς σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την ΕΕ” δήλωσε ο κ. Γ.Κουμουτσάκος μετά το τέλος της συνεδρίασης.