Παγκόσμια αναγνώριση για Ελληνίδα διδάκτορα

Ελληνίδα διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή.

Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.

Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η διδάκτωρ, τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας.

“Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου”, λέει η ίδια.

“Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου”.

Ο καθηγητής Parkinson σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της μπορούν να βοηθήσουν την παρακολούθηση κλινικών δοκιμών που θα βασίζονται στη χρήση των Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό συναφών αλλά πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών μορίων.

“Οι παρατηρήσεις της έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο”.

Παρά τη διάκριση και τις ευκαιρίες που της προσφέρει η βρετανική πρωτεύουσα η ‘ιδια δηλώνει πως επιθυμεί να γυρίσει στην Ελλάδα.

“Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες και να γυρίσω πιο σοφή”

Η οικονομική κρίση όμως την προβληματίζει ιδιαίτερα.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος”, η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου σημειώνει:

“Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Να είμαι κοντά στους δικούς μου. Με προβληματίζουν, όμως, όλα αυτά που ακούω και διαβάζω”.

Η ερευνήτρια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες:

“Μετά το προπτυχιακό μου ζω στο Λονδίνο, όπου μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για ερευνητικό έργο. Το σκέφτομαι να γυρίσω. Δεν ξέρω αν θα έχω τις ευκαιρίες που έχω εδώ. Σε κάθε περίπτωση θέλω να αποκτήσω εμπειρίες. Να γυρίσω πιο σοφή”.

Παράλληλα συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες να παλέψουν για τους στόχους τους, όσο υψηλοί και να είναι:

“Καλώ τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Αν επιμείνουν σε αυτό που θέλουν, θα διακριθούν”.

Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας.

Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council).

Όπως γίνεται γνωστό, εκτός από τα ψάρια, τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: από το Έθνος