Πρόταση Θεοχάρους στην Προεδρία για συγκρότηση Ανθρωπιστικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έθεσε ενώπιον της Κυπριακής Προεδρίας την πρότασή της για την δημιουργία Ανθρωπιστικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης και τη μελλοντική διάθεση μέρους από τα κέρδη που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο για αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι τοποθετήσεις της κ. Θεοχάρους έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών της “Επιτροπής για την Ανάπτυξη” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρούσα ήταν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Θεοχάρους είπε ότι έχει θέσει το θέμα της δημιουργίας Ανθρωπιστικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης στην Επίτροπο Αρμόδια για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η κ. Μαρκουλλή απάντησε ότι συμφωνεί με την πρόταση της κ.Θεοχάρους για τη δημιουργία της Ανθρωπιστικής Δύναμης Άμεσης Επέμβασης και είπε ότι θα τη συζητήσει με τους λοιπούς εταίρους σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά με τα κέρδη από το φυσικό αέριο και τη διάθεση μέρους τους για αναπτυξιακούς σκοπούς, υποστήριξε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ποσό και πρόσθεσε ότι αρχικά θα καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες και αυτές των επόμενων γενεών, καθώς και ότι μπορεί να διατεθεί ένα μέρος για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους παρατήρησε ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος είναι παγκόσμια ανθρωπιστική υπερδύναμη στις ανά τον κόσμο αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε