Κανένα κράτος δεν νιώθει ντροπή σήμερα;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΣΧΟΛΙΟ

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα γίνεται στόχος φραστικών -και όχι μόνον- επιθέσεων, από ξένες χώρες, ακόμη και “απαγορευτικών οδηγιών” για τους πολίτες τους να επισκεφθούν την Ελλάδα. Κυρίως από Ήνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Βρετανία για θέματα ασφάλειας κλπ.  Επιθέσεων ενίοτε δικαιολογημένων, τις περισσότερες φορές, όμως,  άδικων, υστερόβουλων και υποβολιμαίων. Που τις πληρώνει η Ελλάς πολύ ακριβά. Κάποτε ακόμη και με δημιουργία συνθηκών που μακροπρόθεσμα ωθούν προς μία χρεωκοπία…

Να θυμήσουμε τη λυσσώδη επίθεση που είχε δεχθεί η Ελλάδα,  για σειρά πολλών μηνών,  πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004;  Πέρασε στην ιστορία ως η πλέον άδικη επίθεση εναντίον μιας χώρας που λάβαινε όλα τα ανθρωπίνως δυνατά μέτρα προστασίας των Αγώνων, ξοδεύοντας τεράστια ποσά, δυσανάλογα για το οικονομικό της μέγεθος. Όπως επίσης αντιστρόφως ανάλογα με τις δυνατότητές της ήταν και τα ποσά που ξοδεύονταν για την άρτια οργανωτική προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κι όμως, παρά τις ελληνικές προσπάθειες,  Αμερικανοί, Βρετανοί, Γερμανοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι όλων των βαθμίδων και διεθνής Τύπος,  όλοι εν συγχορδία ευρίσκοντο για μήνες σε διαρκή εκστρατεία εναντίον της Ελλάδος, με προκάλυψη την πολυετή δράση της (εξουδετερωμένης σήμερα) 17ης Νοέμβρη και άλλων μικρότερων τρομοκρατικών ομάδων. Με τη σέσουλα οι ταξιδιωτικές οδηγίες -που τόσο κόστισαν στην τουριστική Ελλάδα-  οι κορώνες και οι απειλές κυβερνητικών αξιωματούχων σε Δύση και Ανατολή ότι θα μας έπαιρναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες (που εμείς οι Έλληνες δημιουργήσαμε!) ότι δεν θα πατούσε το πόδι του επίσημος ξένος στην Αθήνα και διάφορα άλλα παρόμοια ατοπήματα.

Κι όμως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν σε κλίμα απόλυτης ασφάλειας. Κατέληξαν σε μία μεγάλη γιορτή Λήξης,  στις 29 Αυγούστου 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο που είχε φιλοξενήσει και την Τελετή Εναρξης. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή. Στόχος της γιορτής ήταν να υπογραμμίσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων για τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους.  Και όλη η υφήλιος άκουσε τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ να αναφωνεί “Αθήνα, νίκησες!”

Οι σκέψεις αυτές γενιούνται καθώς καθημερινά αποκαλύπτεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 που ξεκινούν σε λίγες μέρες (27 Ιουλίου) στο Λονδίνο, έχουν τεράστιο, υπαρκτό πρόβλημα ασφάλειας. Η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει (έναντι μυθώδους αμοιβής) τη φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δε μπορεί να εκπληρώσει το έργο της. Άρον-άρον συσκέπτονται στο Λονδίνο επιστρατεύοντας στρατιώτες (ακόμη και αυτούς που μόλις γύρισαν από το Αφγανιστάν!) για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μάλιστα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, υπεύθυνη για την επιχείρηση ασφαλείας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απέρριψε υπόνοιες ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και μήνες πως η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δε θα μπορούσε να εκπληρώσει το έργο της.
Η κα. Μέι τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ενημερώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως η εταιρεία G4S δεν μπορεί να παράσχει τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού για τη φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τους ελέγχους ασφαλείας των θεατών.
Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ακατανόητη» την έλλειψη ενημέρωσης των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες ασφαλείας των Αγώνων.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι στην επιχείρηση ασφαλείας σε πόλεις εκτός Λονδίνου που θα φιλοξενήσουν Ολυμπιακά αγωνίσματα θα συμμετάσχουν εκτάκτως και αστυνομικοί από τις τοπικές διευθύνσεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Μάντσεστερ έκανε λόγο για «εθνική ντροπή», καθώς σε ξενοδοχείο της πόλης εμφανίστηκαν για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους μόλις 17 υπάλληλοι ασφαλείας της G4S εκ των 56 που προβλέπει ο σχεδιασμός. Ήδη 3.500 στρατιώτες έχουν κληθεί εκτάκτως να καλύψουν τα κενά ασφαλείας στο Λονδίνο.

Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα μόλις 11 μέρες πριν την τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε μία ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον! Κίγχ από την Γερμανία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Βλέπετε η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα…

Αλήθεια, κανένα κράτος δεν νιώθει ντροπή, για να απολογηθεί;

*Φωτογραφία του Ολυμπιακού Σταδίου, από την Τελετή Έναρξης των πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.