Άγριες μάχες στρατού- ανταρτών στη Συρία

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα σε πολλές συνοικίες του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Σφοδρές μάχες γίνονται στις συνοικίες Σαλαχεντίν, Ααζαμιγέ, Ακραμιγέ και Αρντ ελ Σάμπαγ ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους αντάρτες”, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν “ανθρώπινες απώλειες”.
Η ίδια δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις αυτού του μεγέθους που ξεσπούν στο Χαλέπι κατά τους 16 μήνες της συριακής εξέγερσης.
Σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Χαλέπι και διαδηλώσεις άρχισαν να γίνονται στη Δαμασκό, όπου ο στρατός εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα αντεπίθεση για να ξαναπάρει τον έλεγχο συνοικιών από τους αντάρτες.
Στο Χαλέπι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους για να διαλύσουν μεγάλη διαδήλωση στην πόλη, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να δώσει απολογισμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά την προσευχή της Παρασκευής “διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους έξω από πολλά τεμένη στην Μιντάν”, την συνοικία που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, όπως και το Μαζέ, στο δυτικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, οι οποίοι ζητούσαν “την πτώση του καθεστώτος και την εκτέλεση του Σύρου προέδρου” Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε επίσης ότι ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στην Νταράγια και τέσσερις άμαχοι από τους βομβαρδισμούς του στρατού στην Ερμπίν, ενώ στην ίδια τη Δαμασκό ένας οδηγός ταξί σκοτώθηκε στην Καφάρ Σουσέ.
Την ίδια ώρα Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας ταξίαρχος και 20 αξιωματικοί του συριακού στρατού, στους οποίους περιλαμβάνονται 4 συνταγματάρχες, βρίσκονται μεταξύ των 710 ανθρώπων που διέφυγαν από τη Συρία στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι πιο πρόσφατες αυτές αποσκιρτήσεις ανεβάζουν σε 22 τον αριθμό των Σύρων στρατηγών που έχουν αυτομολήσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Υπολογίζεται ότι συνολικά 43.387 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα ο στρατός του Ιράκ έκλεισε σήμερα το κύριο μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία με τείχη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων ότι οι Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο μεθοριακού περάσματος στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς, που βρίσκεται σε σημείο των συνόρων του Ιράκ από όπου έχει ορατότητα στην απέναντι πλευρά, δήλωσε ότι άμαχοι έκαψαν και λεηλάτησαν το κύριο μεθοριακό πέρασμα της Αμπού Καμάλ, στη Συρία.