Βραβεύουν την Αγία Σοφία ως “μνημείο” για να αρνηθούν ότι είναι Εκκλησία!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση λέει:

“Η Αγία Σοφιά, το ανεπανάληπτο αυτό Βυζαντινό Μνημείο της Ορθοδοξίας που σήμερα οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μουσείο, περιελήφθη στα δέκα κορυφαία μνημεία του κόσμου.

Η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet, Daily News καλύπτει με δημοσίευμα της, στην πρώτη της σελίδα, την συμπερίληψη αυτή της Αγίας Σοφίας στον κατάλογο των ωραιότερων μνημείων του κόσμου του τουριστικού περιηγητικού καταλόγου Lonely Planet”.

Το Blog που παρουσιάζει την είδηση, προσθέτει τα εξής:  “Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ομάδα ισλαμιστών και ένα από τα κόμματα της ακραίας αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει αγώνα να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί.

Πρόσφατα δε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ζήτησε να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή στους Χριστιανούς”.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Το όλο θέμα καταντά εξοργιστικό.  Όχι μόνον διότι ελληνικά ΜΜΕ εμφανίζονται να πανηγυρίζουν για την “βράβευση” της Αγίας Σοφίας, αλλά και γιατί δείχνουν -πολλά από αυτά- να μην αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά τουρκικές μεθοδεύσεις. Μεθοδεύσεις προκειμένου να “ξεχαστεί” ο καθαρά χριστιανικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και η Εκκλησία των Εκκλησιών της Χριστιανοσύνης, να περάσει ευκολότερα στην παγκόσμια κοινή γνώμη ως δήθεν “τουρκικό μνημείο”, ως “Μουσείο” και ως τουριστική ατραξιόν και, επομένως, να μην τίθεται θέμα επαναφοράς της Αγίας Σοφίας σε αυτό για το οποίο κτίστηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για περίπου 1.000 χρόνια: Ως ο καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης, κ. Κρις Σπύρου έχει από ετών ξεκινήσει αγώνα, ο οποίος και συνεχίζεται για την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε λειτουργούντα Ναό της Ορθοδοξίας. Για το θέμα αυτό ο κ. Σπύρου έχει καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2007 ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, τέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας των Αγιοσοφητών οι οποίοι ξεκίνησαν για να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλε τότε ο κ. Κρις Σπύρου στον Πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, αλλά και στον Έλληνα Υπουργό των Εξωτερικών καθώς και στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, τους ενημέρωνε για το ταξίδι των Αγιοσοφητών και το σκοπό τους. Στην επιστολή αναφέρονταν, μάλιστα, και οι άκαρπες  διαπραγματεύσεις μεταξύ του Νομικού Συμβούλου των Αγιοσοφητών, γνωστού Αμερικανού Δικηγόρου κ. Λένυ Ντέιβις και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης που είχαν προηγηθεί, στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Ενώ η αποστολή ευρίσκετο καθ΄οδόν προς την Αλεξανδρούπολη, κατεύθασε επιστολή του Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος, κατ΄εντολή της τουρκικής Κυβερνήσεως του κ. Εντογάν απαγόρευε στους αντιπροσώπους των αγιοσοφητών να λειτουργήσουν στην Αγία Σοφία. Χαρακτήριζε, μάλιστα, την πρόθεσή τους αυτή ως “προβοκατόρικη ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους”.

Με βάση τη θέση αυτή, οι τουρκικές τελωνειακές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο των Αγιοσοφητών στο τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα οι Αγιασοφήτες να τελούν Θεία Λειτουργία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Με 15 τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς να καλύπτουν ζωντανά…

Κατόπιν αυτού ξεκίνησε  και βρίσκεται σε εξέλιξη  δικαστικός αγώνας για την επιστροφή της Αγιας Σοφιάς σε λειτουργούντα ναό της Χριστιανοσύνης καθώς, στο μεταξύ, το Αμερικανικό Κογκρέσο, με ψήφους 436 υπέρ 1 κατά, εξέδωσε το 306 Ψήφισμα με το οποίο καλεί την τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Έρντογαν να επιστρέψει “στους νόμιμους δικαιούχους όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες, τις κλεμμένες χριστιανικές περιουσίες, που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους τα κλέμμένα ιερά κειμήλια…”.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα πανηγυρισμών  για την απαράδεκτη τουρκική μεθόδευση να περιλάβουν την Αγία Σοφία  σε τουριστικούς περιηγητικούς καταλόγους είτε του Lonely Planet, είτε οποιουδήποτε άλλου οργανισμού.  Ντροπή!

Η Αγιά Σοφιά ήταν και παραμένει όχι ένα από τα δέκα, αλλά ΤΟ ΕΝΑ και μοναδικό, ανεπανάληπτο δημιούργημα του Ιουστινιανού, η Εκκλησία των Εκκλησιών του Χριστιανισμού και ως τέτοια πρέπει να αποδοθεί και πάλι στους “νόμιμους δικαιούχους” που είναι, φυσικά, οι ενορίτες, τα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, οι πρόγονοι και οι προπαππούδες των οποίων ήταν μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας και εκκλησιάζονταν όταν οι ορδές των Οθωμανών του Κατακτητή Μεχμέτ, αναίτια τους κατέσφαξαν.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αγίας Σοφίας κ. Σπύρος Σουρτζής και δίπλα του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου, κατά το Τρισάγιο που εψάλη στην Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στον Φραντζή Λαμίας.

“Η Αγιά Σοφιά ανήκει σε μας, στους πιστούς της. Την έχουν μετατρέψει οι Τούρκοι πρώτα σε Τζαμί και μετά σε φτηνό εκθετήριο λαϊκών προϊόντων.  Τώρα την περιφέρουν ως Μνημείο. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να το κάνουν αυτό.  Δεν το επιτρέπει ούτε καν η θρησκεία τους.  Άλλωστε πρόσφατα το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο γνωμοδότησε ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία. Επομένως, τα ψέμματα τέλειωσαν. Ο κ. Ερντογάν καλά θα κάνει να αντιληθεί ότι θέλει δεν θέλει η Αγιά Σοφιά θα ξαναγίνει χριστιανική Εκκλησία”, δήλωσε στην ΡΗΡ ο κ. Κρις Σπύρου.

Εξάλλου, πρόσφατα, στο χωριό Φραντζής, Λαμίας, από όπου η καταγωγή του αναπληρωτή προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Σπύρου Σουρτζή, στον ομώνυμο  ναό που έχει αναγείρει δαπάνες του,  ανήμερα της Αγίας Σοφίας εψάλλη Τρισάγιο με τη συμμετοχή Ιερέων-αντιπροσώπων του Μητροπολίτη Λαμίας κ. Νικολάου και η ευχή ήταν “του Χρόνου στην Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη”.

Θρησκευτικοί κύκλοι  θεωρούσαν περίεργο το γεγονός ότι Ελληνικά ΜΜΕ εμφανίζονται όχι μόνον να αγνοούν τον αγώνα του κ. Κρις Σπύρου και των Αγιοσοφητών για την επαναφορά της Αγιάς Σοφιάς σε χριστιανικό ναό, αλλά και τα γενικότερα γεγονότα γύρω από το θέμα αυτό, όπως είναι η προαναφερθείσα πολύ σημαντική απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου. Αντιθέτως μνημονεύουν την “ατάκα” του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.  ‘Ανθιμου ο οποίος δεν ζητά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφιάς, αλλά μόνον το βολικό -προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο- “δικαίωμα” της προσευχής! Κάτι που οι πιστοί που φθάνουν στην Αγια Σοφιά το κάνουν από μόνοι τους!..

Ερωτηθείς από την ΡΗΡ για το θέμα αυτό ο κ. Κρις Σπύρου είπε: “Χιλιάδες Έλληνες στηρίζουν εντός της Ελλάδος την προσπάθειά μας. Χιλιάδες Έλληνες ανά τον κόσμο μας  συμπαραστέκονται. Εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί και άλλοι, Ρώσοι, Αρμένιοι κλπ. μας  στηρίζουν παγκοσμίως. Και αυτοί είναι που θα έλθουν να προσευχηθούν μαζί μας στην ελεύθερη Αγιά Σοφιά και γρήγορα. Τα δε ΜΜΕ, ας μείνουν ΜΜΕ”.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας, Ψηφιδωτό “Δέησις” από την Αγία Σοφία. Στο κάτω μέρος της εικόνας, που δεν εμφανίζεται εδώ, η καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι Τούρκοι (καθώς και σε όλες τις εικόνες της Εκκλησίας) είναι μεγάλη.