Στυλιανίδης: Γιατί αυξάνει το κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που διοργανώνει η Κυπριακή προεδρία στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στην παρέμβασή του τόνισε ότι «οι εξελισσόμενες κρίσεις στη Β. Αφρική, στη Μ. Ανατολή και στην Ασία συνδυασμένες με τη φιλελευθεροποίηση της πολιτικής visa της Τουρκίας διογκώνουν το ρεύμα μετανάστευσης προς τα ελληνικά – ευρωπαϊκά σύνορα και ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα των εμπόρων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Στην Ελλάδα πάνω από το 12% του πληθυσμού αποτελείται από νόμιμους ή παράνομους μετανάστες. Αυτό έχει εξαιρετικές επιπτώσεις στη ζωή, την ασφάλεια  αλλά και τη οικονομία.

Η Ελλάδα φιλόξενα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε όλους, νόμιμους αλλά και παράνομους μετανάστες και στα παιδιά τους διότι αυτό υπαγορεύεται από τις αρχές του ανθρωπισμού. Αυτή η τεράστια όμως δαπάνη επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και δεν υποστηρίζεται καθόλου από ευρωπαϊκά κονδύλια παρά τη δεινή οικονομική κρίση που πλήττει  τη χώρα μας».

Παράλληλα, υπολογίζονται σε 25 δις ευρώ οι απώλειες δημοσίων ή ιδιωτικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο και λαθρεμπόριο που ασκούν οι μετανάστες σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Έναντι αυτής της κατάστασης που πλήττει κυρίως τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, τα οποία κατά κανόνα βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών:

  • Να χρηματοδοτηθούν και από ευρωπαϊκούς πόρους οι κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας για Υγεία, Παιδεία και κοινωνική μέριμνα των μεταναστών.
  • Να συζητηθεί η προώθηση της δράσης της Frontex και στην τούρκικη επικράτεια  ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα φύλαξης και επαναπροώθησης προς την Τουρκία.
  • Να προωθηθεί η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα προστατεύει τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα ως ευρωπαϊκά.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εσωτερικών για την απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του Νόμου περί Ιθαγένειας της Ελλάδας, προσαρμόζοντάς τον στα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών, ο Έλληνας Υπουργός είχε συναντήσεις με ομολόγους του Υπουργούς, καθώς και με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Ν. Αναστασιάδη.

Τέλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε σε πολιτική εκδήλωση, ενώ συναντήθηκε και συζήτησε τα προβλήματά τους με τους Έλληνες Παλιννοστούντες Ποντίους που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.