Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την Παιδεία στη Βουλή

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, την ώρα που οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης άναψαν το «πράσινο φως», ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ το υπουργείο Παιδείας επιταχύνει τους σχεδιασμούς για την ανασυγκρότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Νομοθετική ρύθμιση-εξπρές
Οι επικείμενες αλλαγές μπήκαν σήμερα στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σύμπνοια για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις από τον υπουργό Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναμένεται να καταθέσει αύριο, Παρασκευή, το νομοσχέδιο στη Βουλή, ούτως ώστε τη Δευτέρα αυτό να εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η Επιτροπή θα αποφανθεί επί της πρότασης της κυβέρνησης για συζήτηση υπό τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ουσιαστικά, η αποδοχή αυτής της μεθόδου θα επιτρέψει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει διατάξεις και για τον Οργανισμό λειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και τη Διά Βίου Μάθηση, όπως και διατάξεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Σχέδιο Αθηνά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο ανασυγκρότησης θα έχει τον τίτλο «Αθηνά» και θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, ακόμη και καταργήσεις τμημάτων ώστε να αναδιαταχθεί πλήρως η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι ο διάλογος, που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να έχουν στο μηχανογραφικό της επόμενης χρονιάς τις σχολές και τα τμήματα που θα προκύψουν από το διάλογο και θα αποτελούν το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος πάντως προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα. Ήδη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επαναφορά της διαδικασίας του κατεπείγοντος, ιδιαίτερα μάλιστα, όπως δήλωσε, στην αρχή του νομοθετικού έργου, που σηματοδοτεί και ποια θα είναι η συνέχεια για τα νομοσχέδια που θα πιέζει η τρόικα να έρθουν στη Βουλή.