Έλληνες ορειβάτες έτοιμοι να ξανακατακτήσουν το Everest

18 Έλληνες ορειβάτες, ανάμεσα τους και δύο γυναίκες, ξεκινούν σήμερα για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, μια σύνθετη εξόρμηση στην πολυσχιδή οροσειρά του Κορακόρουμ στα Δυτικά Ιμαλάια. Έτοιμοι να κάνουν υπερήφανη την Ελλάδα και τους Έλληνες αποδεικνύοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι ψηλά θα ξεκινήσουν αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» η αποστολή θα διαρκέσει 35 μέρες και θα διέλθει από τα σύνορα Αφγανιστάν, Βόρειου Πακιστάν, Θιβέτ και Κασμίρ, μια διαδρομή που περιλαμβάνει πέντε κορυφές υψηλότερες των 8.000 μέτρων.

Με σύνθημα «Η Ελλάδα είναι στην κορυφή» οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μέλη του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, ελπίζουν να έχει θετική έκβαση η προσπάθειά τους και επιδιώκουν την ανάδειξη νέων στελεχών, προκειμένου να συνεχιστεί η παράδοση του ιστορικού τους σωματείου. «Ο σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του πέντε πετυχημένες «οκτάρες» κορυφές, πάνω από 8.000 μέτρα στα Ιμαλάια, με κορυφαία αυτή του Έβερεστ 8.848 μέτρα την άνοιξη του 2004» αναφέρει στο «Έθνος» ο πρόεδρος του ΑΟΣ και αρχηγός της αποστολής κ. Κώστας Τσιβελέκας ο οποίος μετρά 97 αποστολές και εμπειρία 42 ετών στην ορειβασία. «Εκτός του ότι θα προσεγγίσουμε τη δυσκολότερη κορφή του πλανήτη εν μέσω ψυχρών βορείων ανέμων, θα κινηθούμε σε μια σύνθετη περιοχή η οποία βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν με Θιβέτ» προσθέτει ο κ. Τσιβελέκας και αναφέρει ότι τον παγετώνα που θα διασχίσουν για να προσεγγίσουν την κορυφή-στόχο τον διέσχισε και ο Μέγας Αλέξανδρος σε διάστημα δύο ετών ενώ ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ξύλινες σφήνες για το σκοπό αυτό…

Οι ορειβάτες θα περπατήσουν στη σκιά των πέντε γιγάντιων κορυφών και μέσω του παγετώνα Baltoro, του δεύτερου μεγαλύτερου παγετώνα παγκοσμίως με μήκος 95 χιλιομέτρων, θα προσεγγίσουν την Konkordia, ένα σταυροδρόμι επτά περιώνυμων παγετώνων με έντονα κατακόρυφες κορφές.

πηγή : newsbomb.gr