«Μεγάλες μάχες: Η μάχη της Καλλίπολης»

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη το 1915 ήταν έμπνευση του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η επιχείρηση αυτή αποσκοπούσε στο να θέσει εκτός μάχης την Τουρκική Αυτοκρατορία στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια οδό επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των Συμμαχικών δυνάμεων.

Ωστόσο, η Καλλίπολη ανακαλεί ταυτόχρονα στη μνήμη όλων τον ηρωισμό και την επιδεξιότητα τόσο των Βρετανών στρατιωτών όσο και των ανδρών του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Σώματος Στρατού. Περιγράφονται λεπτομερώς οι μάχες, οι δοκιμασίες και η τελική αποχώρηση των Συμμάχων από την Καλλίπολη. Οι οδυνηρές εμπειρίες της ήττας των συμμάχων στην Καλλίπολη έγιναν αργότερα πολύτιμο υλικό στην απόβαση στην Νορμανδία.

Ο Philip J. Haythornthwaite είναι συγγραφέας και ιστορικός σύμβουλος με ειδίκευση στη στρατιωτική ιστορία, τις στρατιωτικές στολές και το πολεμικό υλικό του 18ου και του 19ου αιώνα. Το κύριο πεδίο της έρευνάς του είναι οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι. Έχει συγγράψει περί τα σαράντα βιβλία, μεταξύ των οποίων είκοσι και πλέον ιστορικές μελέτες για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Osprey, καθώς και αναρίθμητα άρθρα και εργασίες αναφορικά με ζητήματα στρατιωτικής ιστορίας. Παρά ταύτα, κατορθώνει να ξεκλέψει λίγο χρόνο για το άλλο μεγάλο πάθος του, το κρίκετ.