Ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τον Ασάνζ ο Ισημερινός

Ο Ισημερινός είναι έτοιμος να ανοίξει διάλογο με τη Βρετανία και τη Σουηδία για να βρεθεί μια λύση σχετικά με την υπόθεση του συνιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας αυτής Ραφαέλ Κορέα.

 “Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας”, δήλωσε ο Κορέα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη δημόσια τηλεόραση ECTV.Σύμφωνα με τον Κορέα, η “αδιάλλακτη στάση” του Λονδίνου και της Σουηδίας προκάλεσαν την κρίση.

“Η Βρετανία και η Σουηδία τηρούν μια απολύτως αδιάλλακτη στάση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού εξηγώντας ότι οι δυο αυτές χώρες δεν έδωσαν ποτέ εγγυήσεις ότι ο Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απορρήτων αμερικανικών τηλεγραφημάτων.

Ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει “μια σαφής απάντηση” από την πλευρά του Οργανισμού Κρατών της Αμερικής (ΟΕΑ) για την υπόθεση του Ασάνζ.Ο ΟΕΑ συγκάλεσε σύνοδο των μελών του για το θέμα αυτό με 23 ψήφους έναντι τριών (ΗΠΑ, Καναδάς Τρινιντάντ και Τομπάγκο).