Ανακαλύφθηκαν δύο ναυάγια έξω από την Πάφο

Δυο ναυάγια, ένα της ελληνιστικής περιόδου και ένα που χρονολογείται στην εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανακάλυψε το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος Nautilus στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης, ανοικτά της Πάφου.
Επικεφαλής των 50 επιστημόνων στο Nautilus είναι ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ωκεανογράφος που έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του Τιτανικού.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έλαβαν δείγματα για βιολογικές και γεωλογικές μελέτες και διέψευσαν τα δημοσιεύματα για αναζήτηση κοιτασμάτων ουρανίου, ή για τον εντοπισμό σκάφους που μετέφερε χρυσό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Στο Nautilus επέβαινε και Κύπριος επιστήμονας, λειτουργός του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης, ο οποίος θα διαβιβάσει αρμοδίως όλα τα ευρήματα των ερευνών που διήρκεσαν δυο εβδομάδες.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς της περιόδου αυτής.
To Nautilus επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο οποίος ξεναγήθηκε στο πλοίο και συνεχάρη τα μέλη του πληρώματος και τους επιστήμονες.
Δείτε ακόμα:
Το Αιγαίο εξερευνά τώρα ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού Και Έλληνες ερευνητές στο ωκεανογραφικό σκάφος του Ρόμπερτ Μπάλαρντ

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ