«Ακέφαλο» το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας  παρουσιάζει το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,  προσομοιάζοντας με ακέφαλο,  γεγονός που εμβάλει σε σκέψεις  για το εάν και κατά πόσο θα καταστεί  τελικά εφικτό να αποφευχθούν διαλυτικές καταστάσεις στο δρόμο προς την Τακτική Γενική Συνέλευση και τις εκλογές  του Δεκεμβρίου 2012,  που προγραμματίζει ο αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κων. Τσιάρας.

Ενδεικτικό του κακού κλίματος είναι το γεγονός ότι οι έντεκα του Προεδρείου δεν μπορούν πλέον να συνεννοηθούν ούτε για τα αυτονόητα, όπως είναι η επικείμενη συνάντησή τους  με τον κ. Τσιάρα, την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η ημερομηνία της συνάντησης την οποία ζήτησε ο κ. Ταμβάκης,  άλλαξε, με ευθύνη του,  μερικές φορές, με δικαιολογία ότι «δεν βόλευε όλους» η αρχικά ορισθείσα, εντούτοις  ακόμη και σήμερα που έχει καθοριστεί τελική (;) ημερομηνία για τη συνάντηση, μέλη του προεδρείου, Συντονιστές και όχι μόνο, που ρωτήθηκαν από την ΡΗΡ, μας είπαν ότι  δεν έχουν ερωτηθεί ποτέ για το εάν μπορούν να παραβρίσκονται στην Αθήνα την συγκεκριμένη ημέρα…

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί αναταρράξεις στο εσωτερικό του Προεδρείου αφορά στην ατζέντα της συνάντησης και, και ειδικότερα, στην … μη ύπαρξη ατζέντας! Πράγματι, η συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό ζητήθηκε χωρίς να έχουν καθορισθεί –τουλάχιστον σε συνεννόηση με όλα τα μέλη του Προεδρείου-  τα θέματα που θα συζητηθούν και  οι θέσεις του ΣΑΕ επ’ αυτών.

«Πρόκειται  για μιά συνάντηση στα τυφλά», έλεγε στην ΡΗΡ ομογενειακός παράγων που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα. «Μάλλον ο κ. Ταμβάκης και ο κ. Σπυρόπουλος θέλουν να περάσουν τις θέσεις τους και αγνοούν εμάς τους υπόλοιπους, που δεν συμφωνούμε με αυτές», πρόσθεσε.

Υπό τις συνθήκες αυτές άδηλο είναι εάν στη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου θα παραβρεθούν όλα τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ…

Πληροφορίες που  έφτασαν στα γραφεία της ΡΗΡ κάνουν λόγο για επιστολή Συντονιστή (το όνομά του είναι γνωστό στην ΡΗΡ) προς  το Προεδρείο,  με την οποία δηλώνει ότι «αδυνατεί να κατανοήσει το νόημα αυτής  της συνάντησης» και διερωτάται μήπως πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση προκειμένου να τους …συστηθεί ο κ. Υφυπουργός ή μήπως για συνάντηση στην οποία θα επικυρώσουν με την παρουσία τους αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί εν αγνοία τους!

Στην ίδια επιστολή, το μέλος,  εκφράζει την αντίθεσή του για την διεξαγωγή Παγκόσμιας Συνέλευσης και εκλογών το Δεκέμβρη καθώς, όπως επισημαίνει, αυτό είναι αδύνατον, αντιτίθεται στο νόμο, που προβλέπει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την διοργάνωση των Συνελεύσεων  κλπ.  και κάνει λόγο για προσπάθεια ορισμένων του προεδρείου «να φύγει απ’ τα χέρια μας η δυσχερής αυτή θέση που βρεθήκαμε».

Άλλος Συντονιστής, έχει επισημάνει ότι η τακτική του Προέδρου Στεφ. Ταμβάκη να μην συνδιαλέγεται με όλους  τους Συντονιστές (πλην εκείνων  που, όπως μας είπε, τους θεωρεί προσκείμενους)  έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Προεδρείο. «Προσωπικά δεν θέλω να τους δω, αφού με αγνοούνε» είπε στην ΡΗΡ ο συγκεκριμένος Συντονιστής.

Αυτά δεν είναι και τα μόνα στοιχεία που θέτουν εν  κινδύνω ακόμη και την συνοχή του Προεδρείου του ΣΑΕ, ασφαλώς και την συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ, στο αίτημα μελών του Προεδρείου, της συναντήσεως με τον Υπουργό να προηγηθεί συζήτηση των μελών του Προεδρείου, η απάντηση από πλευράς του Συντονιστή Αμερικής κ. Θόδωρου Σπυρόπουλου ξένισε τους αιτούντες. Τους αποκάλυψε το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει κατά την παραμονή του στην Αθήνα (άλλο από εκείνο που συνήθιζε τα τελευταία χρόνια) και προσκάλεσε όσους θέλουν «να έλθουν εκεί να μιλήσουμε»…

Διαφωνίες, σοβαρές, υπάρχουν και για τη μορφή που θα λάβει το  όποιο σχήμα αντικαταστήσει τελικά το ΣΑΕ, αν  έτσι εξελιχθούν τα πράγματα.  Ο ρόλος που θα έχει η ελληνική Πολιτεία, η χρηματοδότηση, η σύνθεση και η συμμετοχή των ομογενών, είναι μερικά από τα θέματα που διχάζουν το Προεδρείο του ΣΑΕ, ο Πρόεδρος του οποίου κ. Στεφ. Ταμβάκης,  μία «μελέτη» του κ. Σπυρόπουλου, προσπαθεί να την εμφανίσει ως «απόφαση του Προεδρείου για τις αλλαγές του Νόμου 3480/2006», προκαλώντας τις  αντιδράσεις εκείνων που δεν συμμετείχαν στην όποια συζήτηση έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου στη Θεσσαλονίκη, ή έχουν διαφωνήσει με αυτές ή έχουν προτείνει κάτι άλλο και οι προτάσεις τους δεν  έχουν καν συμπεριληφθεί στην «μελέτη».