Ανθελληνικά δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου

ΘΩΜΑ’Ι’Σ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Για την ΡΗΡ

       Παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, βλέπουμε ότι ελάχιστα ασχολούνται στο θέμα της Βορείου Ηπείρου, η οποία (περιττό να σας πω) αναφέρεται ως ‘Νότιος  Αλβανία’, ή ‘Αλβανικός Νότος’.  Τελευταία, ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε, και μάλιστα δύο φορές, με το θέμα της απαγόρευσης εισόδου ενός Αλβανού δημοσιογράφου, στην Ελλάδα. Και μας έβγαλε και … κατηγορούμενους.

        Με βάση το  επεισόδιο και τα λεγόμενα του Αλβανού δημοσιογράφου, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μία χώρα τριτοκοσμική και σκληροπυρηνική που α) δεν επιτρέπει ξένους πολίτες και μάλιστα αξιοσέβαστους δικαστικούς, να μπουν στο έδαφός της, αντίθετα δίνει άσυλο σε κακοποιά στοιχεία, β) παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και παρεμποδίζει τους καημένους’ αλλοδαπούς δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους, γ) διώχνει αναίτια πολίτες εθνικών μειονοτήτων από τα έδαφός της και δεν τους δέχεται, ούτε σαν απλούς επισκέπτες,  στα σπίτια των προγόνων τους. Ενώ η καημένη η Αλβανία, που αποτελεί θύμα αυτής της κακής Ελλάδας, είναι μια άψογα δημοκρατική χώρα !!! OYΔΕΝ  ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ !!!

        Όσο για τους 3 ανωτέρω ισχυρισμούς των δημοσιευμάτων που  επισημάναμε, αν και ο κάθε ένας από αυτούς θα απαιτούσε εκτενή ανάλυση για να εξηγηθεί επαρκώς, εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι.

                   Α) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ – ΠΑΡΟΧΗ  ΑΣΥΛΟΥ

 –     Καταρχήν, η απαγόρευση εισόδου αποτελούσε ανέκαθεν συνήθη Αλβανική πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε κατά κόρον σε ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανική επικράτεια. Δεν θα πω σε ‘Αλβανικό έδαφος’, γιατί βγαίνοντας κάποιος από την Ελλάδα, πατάει ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ, συνεπώς ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΕΔΑΦΟΣ. Οι πολίτες αυτοί περιέθαλψαν και βοήθησαν να ορθοποδήσουν οι φυγάδες από τον Αλβανικό παράδεισο Βορειοηπειρώτες και για αυτό μπήκαν στην μαύρη λίστα των Αλβανικών υπηρεσιών. Ένας μάλιστα, πολύ φίλος μου, ανυποψίαστος, ταξίδεψε στην Αλβανία μαζί με την γυναίκα του και μία φίλη τους. Όταν έφθασαν στο Αλβανικό φυλάκιο άκουσε με έκπληξη τον συνοριακό φύλακα να του λέει : «Εσύ δεν μπορείς να περάσεις μέσα, μόνο οι κυρίες!!!».

–     Οι δικαστές, στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος, είναι εκείνοι που καταδίκασαν τον Έλληνα Βλάχο, Πρόεδρο της ΌΜΟΝΟΙΑΣ’ Κορυτσάς ΝΑΟΥΜ  ΝΤΙΣΙΟ σε ένα χρόνο φυλάκιση, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα. Ο λόγος??? Ο Ναούμ Ντίσιο έκανε κάποια έργα ανάπλασης σε νεκροταφείο στο χωριό Μπομποστίτσα. Στην προσπάθειά του να φτιάξει τον δρόμο που οδηγεί σε Ελληνικό μνημείο για τους πεσόντες του ’40, χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε κατηγορούμενος  για βεβήλωση Αλβανικών τάφων. Κατόρθωσε όμως να διαφύγει στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σήμερα, ως πολιτικός πρόσφυγας, μαζί με άλλους 4  Βορειοηπειρώτες, τους Βαγγέλη Κολύλα, Φρέντυ Μπελέρη, Κώστα Λαζάρη και Άγγελο Κοκαβέση, και  το ‘έγκλημά’ τους είναι ότι δήλωσαν Έλληνες!!! Αν κάποιος από αυτούς τολμήσει να περάσει τα Αλβανικά σύνορα, θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί.

       Στην περίπτωση του ΝΑΟΥΜ  ΝΤΙΣΙΟΥ πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά έγιναν εν καιρώ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ του πληθυσμού της Αλβανίας, όπου ζητείτο η δήλωση της εθνικότητας. Η δήλωση της Ελληνικής εθνικότητας στην περιοχή της Κορυτσάς ήταν κάτι ανεπίσημα ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ, γιατί η Κορυτσά δεν είναι χαρακτηρισμένη ως ‘μειονοτική περιοχή’ από το Αλβανικό κράτος. Ευνόητο ήταν η προτροπή προς τους Έλληνες κατοίκους, τόσο από τον Ναούμ Ντίσιο, και τον τότε Έλληνα Προξένο στην Κορυτσά ΘΕΟΔΩΡΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΚΑΜΑΡΙΝΟ , να δηλώσουν την εθνικότητά τους, εξόργισε τους κρατικούς αλλά και σωβινιστικούς κύκλους της Αλβανίας εναντίον τους. ΚΑΙ  ΟΧΙ  ΜΟΝΟΝ !!! Ο Ελληνας Πρόξενος ‘τα άκουσε’ και από τις Ελληνικές αρχές και ΑΝΕΚΛΗΘΗ.  

                                      B) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

       Με την υπόθεση του Αλβανού δημοσιογράφου του Top Chanel TV,  η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου. Αντί σχολίων, τους παραπέμπουμε την συνέντευξη του Stefan Fule, ο οποίοςείναι Τσέχος πολιτικός, διπλωμάτης και Αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση της Ευρώπης. Ο κ. Stefan Fule έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο ΤΟΡ CHANNEL TV , και, ερωτώμενος, δήλωσε ότι το στάδιο υποψηφιότητας (για μέλος της Ε.Ε.) δεν έγινε δεκτό για την Αλβανία, επειδή δεν εκπλήρωσε ούτε ένα από τα 12 κριτήρια , που της είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.


Ο Ναούμ Ντίσιο και το Ηρώο Πεσόντων στην Κορυτσά

Ας δούμε όμως την τελευταία ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ της συνέντευξης, που είναι σχετική με την ελευθερία του Τύπου στην Αλβανία :

TOP  CHANNEL : Η τελευταία μου ερώτηση, εξ αιτίας της έλλειψης χρόνου, θα είναι για την ελευθερία των ΜΜΕ. Όπως γνωρίζετε, η τηλεόραση για την οποία εργάζομαι, δέχεται διαρκώς απειλές για την καταστροφή του οικήματος που στεγάζεται, μια και η κριτική δεν είναι καλοδεχούμενη. Θα ήθελα να ξέρω την γνώμη σας στο τι η Αλβανική Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει για να προωθήσει την ελευθερία των μήντια και τι θα συμβεί αν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

FULE : Αυτό είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε προσεκτικά εδώ και καιρό. Αυτό είναι επίσης ένα θέμα το οποίο ήταν το κέντρο της συζητήσεως μας στην Ανοιχτή Διάσκεψη, στις αρχές του Μαΐου., που είχε κατά μεγάλο μέρος να κάνει με την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ. Έστειλα στον Πρωθυπουργό τα συμπεράσματα αυτής της διάσκεψης και του ζήτησα να φροντίσει ώστε να τα λάβουν οι αρμόδιες αρχές  στην Αλβανία. Σήμερα ανακοίνωσα, αφού το Σώμα (της Διάσκεψης) υιοθέτησε την Αναφορά Προόδου, μία νέα προσέγγιση σε αυτό το θέμα (της ελευθερίας των ΜΜΕ) που έκανα κατά την Ανοιχτή Διάσκεψη, έχοντας εξασφαλίσει  την δέσμευση του Σώματος (της Διάσκεψης). Εκείνη την ώρα είπα ότι χωρίς την ελευθερία της έκφρασης είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση , για αυτό χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα για να εξασφαλισθεί η ελευθερία των ΜΜΕ στις υποψήφιες χώρες.. Αναγγέλλουμε σήμερα τα κεφάλαια 23 και 24 σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ιδιότητας μέλους, τα οποία έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά θα ανοιχθούν μεταξύ των πρώτων και θα κλείσουν μεταξύ των τελευταίων, για να δούμε την καταγραφή της  πορείας των υποψηφίων χωρών, που λαβαίνουν οδηγίες σχετικά με αυτά. Εγώ επίσης έκανα μία αναγγελία ότι για πρώτη φορά θα αντικατοπτρίζεται η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των ΜΜΕ πιο βαθιά σε αυτό το πλαίσιο. Είμαστε σε θέση, όχι μόνο να παρακολουθήσουμε, αλλά και να βοηθήσουμε τις υποψήφιες χώρες να λάβουν οδηγίες σε αυτό το σημαντικό θέμα.

                         Γ) ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ  ΤΣΑΜΗΔΕΣ

       Άλλο τεράστιο και ανεξάντλητο θέμα!!! Εμείς θα περιοριστούμε στα λεγόμενα των δημοσιευμάτων, ότι δηλαδή οι Τσάμηδες είναι α) εθνικά Αλβανοί, οι οποίοι β) εκδιώχθηκαν από την Βόρεια Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντλώντας τα στοιχεία μας από το εγκυρότερο στην κατηγορία του βιβλίο  του Ηπειρώτη Ιστορικού και Συγγραφέα, κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

α) Εθνικότητα των  Τσάμηδων (είναι όντως ‘εθνικά Αλβανοί??’) :

Από τις διάφορες θεωρίες για την ονομασία πιθανότερη θεωρείται εκείνη που σχετίζεται με την παραφθορά της λέξης «Θύαμις» (ο ποταμός Καλαμάς) σε «Τσιάμης» και επέκταση αυτής της λέξης σε περιοχή (Τσαμουριά) και κατοίκους (Τσάμηδες) στην σημερινή Θεσπρωτία  της Ηπείρου η ‘Βόρεια Ελλάδα’). Με την Τουρκική κατάκτηση άρχισε ο εξισλαμισμός των Χριστιανικών πληθυσμών και έκτοτε ο όρος ‘Τσάμηδες» εξειδικεύθηκε σε ‘Χριστιανούς Τσάμηδες» και «Μουσουλμάνους Τσάμηδες». Οι τελευταίοι, υποστηριζόμενοι και από τους, ομόθρησκους τους πλέον,  Τούρκους διοικητές της περιοχής εξέθρεψαν άκρατο μίσος και επιθετικότητα εναντίον των συμπατριωτών τους Χριστιανών, για αυτό και απεκλήθησαν επίσης «Τουρκοτσάμηδες» και « Τουρκαλβανοί», όπως και εξισλαμισθέντες γείτονές τους Αλβανοί. Σήμερα, όλοι αυτοί αποκαλούνται απλά ‘Τσάμηδες’

β) Ο ‘Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος’ και η ‘Εκδίωξη’ των Τσάμηδων από την ‘Βόρεια Ελλάδα’  

Πρόκειται για την τριπλή Κατοχή Γερμανών, Ιταλών και Τσάμηδων που εντάχθηκαν εθελοντικά στην υπηρεσία τους και, με τις ευλογίες τους διέπραξαν ΦΡΙΚΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ σε βάρος των Ελλήνων, ταυτιζόμενοι πλέον με τους Αλβανούς και προσανατολιζόμενοι στην ιδέα της ‘Μεγάλης Αλβανίας’, εις βάρος των Ελληνικών εδαφών. Αποκορύφωμα των εγκλημάτων τους ήταν η σύμπραξή τους ως ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ στην εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς στις 29-9-1943 από τους Γερμανούς. Υπό το βάρος των εγκλημάτων τους, οι Τσάμηδες, έφυγαν οικειοθελώς από την Ελλάδα, (για την ακρίβεια  ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ) μαζί με τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Γι αυτό, υπάρχει «πολλαπλώς αποκαλυπτική έκθεση του Έλληνα Συνδέσμου στη Βαλκανική Επιτροπή του Ο.Η.Ε., που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της 14ης – 7 – 1945 :

« Είναι γνωστό ότι 16-17.000 Τσάμηδες είχον εθελουσίως εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά το τέλος του πολέμου και είχον καταφύγει εις την Αλβανίαν, εκ φόβου μην κληθούν και δώσουν λόγον προ της Ελληνικής Δικαιοσύνης δια τα εγκλήματα που είχον διαπράξει»  

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ακόμη και ο Ενβέρ  Χότζα τους αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη δυσπιστία, αφού  θεωρήθηκαν συνεργάτες του  φασισμού και για αυτό ένα μεγάλο μέρος τους μετακινήθηκε προς το Δυρράχιο, στο Φίερι και την Αυλώνα και όχι στα σύνορα με την Ελλάδα.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, λεζάντα: Η …βεβήλωση των Αλβανικών τάφων!