Ο Ομογενής Λεωνίδας Ραπτάκης υποψήφιος Γερουσιαστής RA

Ένας ακόμη ομογενής πολιτικός, ο Λεωνίδας Ραπτάκης, κέρδισε στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στο Ροντ Αϊλαντ και απέσπασε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα του υποψηφίου πολιτειακού γερουσιαστή της 33ης εκλογικής περιφέρειας.

Ο κ. Ραπτάκης, έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα από την τοπική Βουλή ενώ υπήρξε πρωτεργάτης της εγκατάστασης στην Ελλάδα του τελευταίου “Λίμπερτυ” από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ως πλωτού Μουσείου.  Το πλοίο ανακαινίστηκε και μμεταφέρθηκε στην Ελλάδα κάτι που χαρακτηρίστηκε από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ως «πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Το πλοίο, που κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το 2009, και του οποίου πλοιοκτήτης κατά 100% είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, μετασκευάστηκε στο Πέραμα.

Διοικείται από τον Σύλλογο «οι φίλοι του Liberty» και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα εμπορικά πλοία τύπου Liberty, χάρη στα οποία αναγεννήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ελληνική εμπορική ναυτιλία. Το πλοίο ναυπηγήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παρέμεινε σε ενεργό υπηρεσία πολλά χρόνια ύστερα από αυτόν, κυρίως για μεταφορές ομοειδών φορτίων.

Μετά τη λήξη του πολέμου, 100 τέτοια πλοία ” Liberty ” παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, με τα οποία ξεκίνησε, μετά τον πόλεμο, την ανοδική πορεία της η ελληνική ναυτιλία.

Το “Hellas Liberty” είναι πλαγιοδετημένο μπροστά στο προβλήτα του SILO, στον Κεντρικό Λιμένα.