Σαραντοπούλου-Σπυρόπουλος στην Επιτροπή για το νέο ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ο Συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος είναι τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ που επιλέχθηκαν από τον πρόεδρο κ. Στεφ. Ταμβάκη να συμμετάσχουν στην υπό σύσταση Επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών που θα επιμεληθεί των αλλαγών του Νόμου 3480/2006 για τη λειτουργία του «νέου» ΣΑΕ. Αναπληρωματικά μέλη θα είναι ο Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης και ο Συντονιστής Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής κ. Νικ. Νικολαϊδης.

Επίσης από πλευράς των νομικών συμβούλων ΣΑΕ: o Θεόδωρος Κουτσούμπας και αναπληρωματικό μέλος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η επιλογή αυτή αναμένεται να προκαλέσει ένταση τόσο μέσα στο ΣΑΕ όσο και μέσα στην Επιτροπή καθώς δύο τουλάχιστον από τα μέλη που θα εκπροσωπούν το ΣΑΕ, η κυρία Σαραντοπούλου και ο κ. Νικολαϊδης, εγγράφως έχουν απορρίψει τις προτάσεις του προεδρείου, που ελήφθησαν με απλή πλειοψηφία 6-5 κατά την τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου στην Θεσσαλονίκη.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Joe Biden.

Μάλιστα, έχουν εγκαλέσει τόσο τον πρόεδρο κ. Στεφ. Ταμβάκη όσο και τον Συντονιστή Αμερικής κ.  Θόδωρο Σπυρόπουλο, για το γεγονός ότι στο κείμενο προτάσεων που διαμορφώθηκε, ερήμη τους, από το προεδρείο, δεν έχουν συμπεριλάβει και τις δικές τους αντίθετες απόψεις και προτάσεις…

Καλά πληροφορημένες πηγές της Νέας Υόρκης, εξάλλου, έλεγαν ότι σύντομα θα υπάρξει «καθολική αντίδραση» για την συμμετοχή του κ. Σπυρόπουλου στην Επιτροπή καθώς, όπως τόνιζαν «το Συντονιστικό Αμερικής από διετίας έχει απαγορεύσει στον κ. Σπυρόπουλο να το εκπροσωπεί».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

Εν των μεταξύ, το ζήτημα της φυσικής παρουσίας των μελών του προεδρείου του ΣΑΕ, που θα προταθούν να συμμετάσχουν στις εργασίες της Επιτροπής που θα μελετήσει τις αλλαγές του νόμου 3480/2006, έθεσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκη και κοινοποίηση τόσο στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα όσο και στους Νομικούς συμβούλους του ΣΑΕ κ.κ.,  Δ. Παπαδόπουλο και  Θ. Κουτσούμπα, ο Συντονιστής Κεντρικής και  Νοτίου Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης.

Στην επιστολή του, από το Σαντιάγκο της Χιλής, ο κ. Νικολαϊδης (φωτογραφία δεξιά) εκφράζει προς τον Υφυπουργό κ. Κ. Τσιάρα, μέσω του προέδρου του ΣΑΕ, «θερμές ευχαριστίες για τη μέριμνά του να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες τροποποίησης του Ν. 3480/2006 με την σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής, η οποία θα καταρτίσει εντός διμήνου το σχέδιο νόμου για το νέο ΣΑΕ».

Παρατηρεί, ωστόσο, αναφορικά με την προϋπόθεση της φυσικής επί δίμηνο παρουσίας των μελών της Επιτροπής στην Αθήνα, πως «εμείς οι απόδημοι που διαμένουμε και εργαζόμαστε στο εξωτερικό,  δεν θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε στις για δύο μήνες εργασίες της Επιτροπής».

Αντιπροτείνει την χρήση «μέσων σύγχρονης τεχνολογίας για τις επικοινωνίες» ενώ προσφέρεται  «…να παρευρεθώ στις εργασίες της Επιτροπής τις τελευταίες 15 ημέρες για να παρουσιάσω τις απόψεις της Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής».

Ο Πρόεδρος ΣΑΕ Αμερικής κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος

Από την τελευταία επισήμανση συνάγεται ότι  δεν επιθυμεί να υποστηρίξει, ως μέλος της επιτροπής την «υλοποίηση των προτάσεων (του προεδρείου) σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του ΣΑΕ, μέσα στο πλαίσιο που έχουμε χαράξει», όπως στη δική του προς τα μέλη του προεδρείου προηγηθείσα επιστολή, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ομογενειακές πηγές, αν η θέση αυτή που εκφράζει στην επιστολή του ο κ. Ταμβάκης, ότι, δηλαδή, οι «προτάσεις» της συγκυριακής πλειοψηφίας (6-5) κατά την τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη αποτελούν τις τελικές θέσεις του προεδρείου για το «νέο ΣΑΕ», θα είναι και η κατισχύουσα “τότε ποιο είναι το νόημα της συμμετοχής των δύο μελών του προεδρείου στην υπό σύσταση Επιτροπή”, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν –τυπικά- στις 15 τρέχοντος;

Θεωρούσαν, μάλιστα, “πονηρή” την πρόταση Ταμβάκη για την συμμετοχή στην Επιτροπή δύο “διαφωνούντων”, της κας Σαραντοπούλου και του κ. Νικολαϊδη.

Πάντως από πλευράς της Γραμματέως του ΣΑΕ, προκείμενες πηγές υποστήριζαν ότι “θα δώσει αγώνα” στην Επιτροπή για να μην περάσουν θέσεις και αλλαγές με τις οποίες δεν θα συμφωνεί η πλειοψηφία των ομογενών και πως “θα επιδιώξει να γίνει πράξη το ΣΑΕ που χρόνια τώρα οραματίζεται και έχει δώσει μάχες γι΄αυτό”.

Ο πρόεδρος ΣΑΕ χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης

Στις 15.09 ώρα Ελλάδος