Πολιτεία-«κλειδί» για τις αμερικανικές εκλογές το Νιου Χαμπσάϊρ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε Πολιτεία-κλειδί για την Νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Υποψηφίου  Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα εξελίσσεται η Πολιτεία του Νιού Χάμπσαϊρ καθώς δύο υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος που απέτυχαν –για λίγες ψήφους- στις προηγούμενες εκλογές να εκλεγούν στη Βουλή, σήμερα προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων τους. Σύμφωνα δεν με καλά πληροφορημένους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα χρειάζεται να κερδίσει 25  έδρες στη Βουλή για να πάρει την πλειοψηφία. Δύο από αυτές τις 25 έδρες είναι στο Νιού Χαμπσάιρ…

«Εάν ο Ομπάμα δεν κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, που χάθηκε το 2010, και να εκλεγεί πάλι Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπερ και το πιθανότερο, δεν θα μπορεί να περάσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ξεφύγει η Αμερική από το χείλος του γκρεμού όπου την είχε οδηγήσει η ανερμάτιστη οικονομική πολιτική του Τζόρτζ Μπους», τόνισε στην ΡΗΡ ο ομογενής Πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου (Crhis Spirou) ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Νιου Χαμπσάιρ όπου έχει επιστρατευθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπύρου, εκτός από πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε και Πρόεδρος των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενώ έχει διενεργήσει δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις, τις κέρδισε όλες, πλην μίας!

Μάλιστα την Παρασκευή και το Σαββάτο, 14 και 15 Σεπτεμβρίου, είχανε στον καθεδρικό Ναό του Νιού Χαμπσάιρ  το food festival  (πανηγύρι) από όπου παρέλασαν 35.000 άτομα που συμμετείχαν στην προεκλογική καμπάνια τόσο για τηνΔημοκρατική Υποψήφια  Congresswoman Carol C. Porter όσο και για τον ομογενή υποκυβερνήτη Χριστόφορο Παππά (Christopher Pappas).

«Και οι δύο πάνε σε τούτες τις εκλογές πολύ καλά» είπε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε ότι  “το Δημοκρατικό Κόμμα πηγαίνει ακόμη καλύτερα στο Νιου Χαμπσάιρ όπου έχει προσελκύσει σχεδόν το καθολικό ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της  ελληνικής παροικίας από όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία κ. Ρόμνεϊ είπε ότι δεν θέλει η Αμερική να γίνει σαν την Ελλάδα»! Η φράση αυτή είναι αλήθεια ότι πλήγωσε και τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες. Στο Αμερικανό υποψήφιο Πρόεδρο απάντησε, όμως, ο Κρις Σπύρου με το γνωστό σπιρτόζο του πνεύμα: «Και εμείς λέμε στον κ. ΡόμνεΪ ότι προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να μην γίνει η Αμερική του Τζορτζ Μπους!»

Ο κ. Σπύρου, ο οποίος θα αναχωρήσει για την Ελλάδα τα προσεχή 24ωρα για να επιστρέψει και πάλι στο Νιού Χάμπσαϊρ και να συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα, είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία και πρώην διευθυντή του πολιτικού του γραφείου όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και με τον υποψήφιο υποκυβερνήτη κ. Πάππας με τους οποίους «σχεδίασε» την προεκλογική εκστρατεία.

Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να φθάσει στην πολιτεία ο Αντιπρόεδρος κ. Μπάιντεν ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει ήδη επισκεφθεί Νιού Χαμπσάιρ  τρεις φορές το πρόσφατο διάστημα, κάτι που δείχνει και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην συγκεκριμένη Πολιτεία η οποία –θα επαναλάβουμε- θεωρείται «κρίσιμη» για την επικράτησή του στο Λευκό Οίκο.

Να σημειωθεί ότι Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι είναι πολλοί, ανάμεσά του οι Μπιλιράκης, Ραπτάκης και Σαρμπάνης.

Για τους ελληνοαμερικανούς που υποστηρίζουν τους δύο υποψηφίους προέδρους, δημοσιεύουμε ξεχωριστό, σχετικό ρεπορτάζ https://www.panhellenicpost.com/archives/21010.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Κρις Σπύρου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πρόσφατα.

Στις 18:02 Ωρα Ελλάδος