“Πάπυρος” αποκαλύπτει σύζυγο …Χριστού!

Μετά τ6ην διακωμώδηση του Μωάμεθ, γεγονός που ξεσήκωσε τον μουσουλμανικό κόσμο, ήλθε η σειρά του Ιησού Χριστού γιθα τον οποίο υποστηρίζουν ότι ήταν …νυμφευμένος!

Σύμφωνα με την είδηση, διάλογος, γραμμένος στα ελληνικά, όπου ο Ιησούς αναφέρεται στη «γυναίκα του» την οποία αποκαλεί Μαρία, βρέθηκε σε πάπυρο του 4ου αιώνα.

Τα θραύσματα του παπύρου αποκαλύφθηκαν από την καθηγήτρια Karen L. King, ιστορικό του Χριστιανισμού στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με την King, ο διάλογος αυτός είναι το μοναδικό αρχαίο κείμενο όπου αναφέρεται ρητά ότι ο Χριστός είχε σύζυγο.

Το κείμενο περιέχει διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του, την οποία ονομάζει Μαρία, λέει η King, όπως γράφει ο Guardian. Το κομμάτι που βρέθηκε στον πάπυρο είναι, σύμφωνα με την ιστορικό του Χάρβαρντ, είναι αντίγραφο Ευαγγελίου, πιθανώς γραμμένο στα ελληνικά τον δεύτερο αιώνα.

Αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος αλλά μιλάει για ζητήματα οικογένειας και γάμου που αντιμετώπιζαν οι Χριστιανοί.

 Η Karen L. King (REUTERS)

Η φράση που υπάρχει στον πάπυρο: «ο Ιησούς τους είπε, η σύζυγός μου», είναι η πρώτη απόδειξη πως μερικοί από τους πρώτους Χριστιανούς πίστευαν ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος, είπε σε δήλωση της η Karen King.

 Η King είπε επίσης ότι στο διάλογο, οι μαθητές συζητούν αν η Μαρία είναι άξια και ο Ιησούς λέει: «αυτή μπορεί να είναι μαθήτρια μου».

 Το θραύσμα του παπύρου ανήκε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη, που παραμένει ανώνυμος, ο οποίος επικοινώνησε με την King για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε, αλλά το πιθανότερο, γράφει ο Guardian, είναι πως ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο όπου το ξηρό κλίμα επιτρέπει σε αρχαία γραπτά να διατηρηθούν.