Τσίπρας: Η λιτότητα θα προκαλέσει ανάφλεξη εθνικισμού στην Ευρώπη

Για τον κίνδυνο ανάφλεξης νέου εθνικισμού στην Ευρώπη, εάν συνεχιστεί η  λιτότητα, για την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εφαρμοζόμενη πολιτική του  μνημονίου και για τις αποσταθεροποιητικες συνέπειες που θα έχει για όλη  την Ευρώπη ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, μίλησε o Α. Τσίπρας, σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, μεταξύ άλλων, την πρότασή του για την διεξαγωγή πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι “το πρόγραμμα δεν βγαίνει ” και ότι “το χρέος δεν είναι βιώσιμο” και χαρακτήρισε αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
“Ελπίζω να διαπιστώσετε ότι δεν είμαι και τόσο επικίνδυνος όσο λένε κάποια ευρωπαικά ΜΜΕ”, δήλωσε αστειεύομενος στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και, απευθυνόμενος στον Γερμανό εργαζόμενο, εξέφρασε τον σεβασμό του και τόνισε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για την Ελλάδα δεν φθάνει στον ελληνικό λαό, αλλά πηγαίνει για την σωτηρία των “χρεοκοπημένων τραπεζών” της Ελλάδας και της Ευρώπης. “Δηλαδή, δάνεια αποπληρώνουν δάνεια και αυτό αποτελεί την αρχή ενός φαύλου κύκλου που αποτρέπει την αντιστροφή της βαθιάς ύφεσης και την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με μεγάλες επενδύσεις”, σημείωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε δε από τους Γερμανούς εργαζόμενους “να απαιτήσουν τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο και όχι να πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο”.
Αναφερόμενος στην εφαρμοζόμενη λιτότητα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “πολιτική επιλογή, από την οποία κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια” και όχι για “ατύχημα” και υπογράμμισε ότι όσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται, δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ακόμη όσους, όπως είπε, με ελαφρότητα παίζουν το παιχνίδι με τη φωτιά για το κοινό νόμισμα, ότι “αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας” και διερωτήθηκε “ποιός μπορεί να αποτιμήσει το κόστος της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ιδέας” και “πώς μπορεί να αποτιμηθεί η επέκταση της κρίσης από το οικονομικό στο γεωπολιτικό επίπεδο”.
Σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το δεύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους αναπόφευκτο, αλλά υπογράμμισε κυρίως ότι σκοπός θα πρέπει να είναι να μην χρειαστούν επόμενες αναδιαρθρώσεις και ζήτησε λύση ανάλογη “με εκείνη που συμφωνήθηκε για την Γερμανία στην Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1953, όπου εγκρίθηκε διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Γερμανίας, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για μια πενταετία και αποπληρωμή του υπολοίπου σε διάστημα τριακονταετίας, με ρήτρα ανάπτυξης”. Επανέφερε δε την πρότασή του για την διεξαγωγή πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρώπης, “που θα δώσει οριστική λύση προοπτικής και βιωσιμότητας στους λαούς”.
Ιδιαίτερη βαρύτητα, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση του Γερμανικού Ιδρύματος, έδωσε ο κ. Τσίπρας στο κόστος που έχει η διαρκής ύφεση, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία και την δημοκρατία και έκανε λόγο για “ανθρωπιστική καταστροφή”. “Το μνημόνιο είναι το ισοδύναμο της Συνθήκης των Βερσαλιών ή του μεταπολεμικού σχεδίου Μοργκεντάου. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα είναι η πολιτική του Χούβερ στις ΗΠΑ και του Μπρύνινγκ στην Γερμανία του ’30-’33. Και γνωρίζετε πολύ καλά που οδηγούν αυτές οι πολιτικές”, δήλωσε και επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη “τάγματα εφόδου νεοναζιστών στους δρόμους”, ενώ περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική μεταφορά της κρίσης από την οικονομία στη δημοκρατία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανάληψης της “Βαϊμάρης”. Τόνισε κατ´ επανάληψη ότι η σύγκρουση δεν γίνεται, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο, αλλά ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και στις δυνάμεις που κερδοσκοπούν σε βάρος τους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ενώ είχε προσκληθεί να επισκεφθεί την γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο δράσης της, την τελευταία στιγμή η πρόσκληση ακυρώθηκε. “Ίσως να έφτασε η φήμη του επικίνδυνου πολιτικού της Ευτώπης στην ηγεσία της τράπεζας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr