Μειώνεται η ανησυχία των επενδυτών για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ

Στο 48,8% το ποσοστό ανησυχίας των επενδυτών για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, από 59,6% που ήταν τον Αύγουστο

Στο 48,8% το ποσοστό ανησυχίας των επενδυτών για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδαςι από την ευρωζώνηΣτο 48,8% το ποσοστό ανησυχίας των επενδυτών για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδαςι από την ευρωζώνηΜείωση της ανησυχίας των επενδυτών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καταγράφει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Sentix σε 897 επενδυτές, την περίοδο 27-29 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 48,8% των επενδυτών εκτίμησαν πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, την ώρα που τον Αύγουστο παρόμοια δημοσκόπηση είχε καταγράψει ποσοστό ανησυχίας της τάξεως του 59,6%.
Γενικότερα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το Σεπτέμβριο οι επενδυτές ανησύχησαν λιγότερο για πιθανή διάλυση της ευρωζώνης μέσα στον επόμενο χρόνο, κυρίως λόγο της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με το δείκτη « Euro-Break-up» της Sentix, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 51,9% των επενδυτών εκτιμούσε πως, εντός των επόμενων 12 μηνών, τουλάχιστον μία χώρα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, σημειώνοντας πτώση από τον μήνα Αύγουστο, όπου ο ίδιος δείκτης κατέγραφε ποσοστό ανησυχίας της τάξεως του 61,9%.
Στην καλυτέρευση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για νέα ενίσχυση της εθνικής της οικονομίας, αλλά και πρόσφατες αποφάσεις από την Κίνα και την Ιαπωνία.
«Διαμορφώνεται εκ νέου η αντίληψη ότι η διεθνής κοινότητα δρα συντονισμένα για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει η Sentix.
Η εταιρεία Sentix πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις εδώ και 10 χρόνια σε περισσότερους από 3.500 επενδυτές και περισσότερες από 20 χώρες κάθε εβδομάδα.
Πηγή: Reuters