Ελληνικά προϊόντα «συστήθηκαν» στη Wall Street

Με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ζητούμενο για πολλές ελληνικές εταιρείες που αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, το έντονο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών σχημάτων για ελληνικά αγροτικά – και όχι μόνο – προϊόντα, που έχει εκφραστεί εσχάτως σε στελέχη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, οδήγησε το τελευταίο να παρουσιάσει στο roadshow της ΕΧΑΕ στη Ν.Υόρκη έναν οδηγό που περιλαμβάνει περί τις 80 εισηγμένες και μη εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.

«Παπαδημητρίου» στο βαλσάμικο ξίδι και στις μεσογειακές μουστάρδες, «Κανάκης Ηλίας» στο ελαιόλαδο, «Ωμέγα Ορυζόμυλοι Μεσσηνίας» κ.α.

Ο κατάλογος, πέρα από τις εισηγμένες του κλάδου των τροφίμων, περιλάμβανε πολλές μικρές επιχειρήσεις από ολόκληρη την επικράτεια: από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας στον Εβρο ως τις Βιοκαλλιέργειες Σητείας στην Κρήτη.

Μερικοί από τους τομείς που περιλαμβάνονται αφορούν το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, το μέλι, το αβγοτάραχο, το σουσάμι, τη μαστίχα Χίου, τα σαλιγκάρια, το ρύζι και τα όσπρια, τις παραδοσιακές πίτες, την οινοποιία, την εμφιάλωση νερού, τις ελιές, το σκόρδο, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες, τις κομπόστες, τα βιολογικά προϊόντα κτλ.

Τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή διεθνώς, κάτι που διαφάνηκε και από το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων, έτσι δόθηκε η δυνατότητα από τη μια πλευρά να γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προς τα έξω και από την άλλη οι ελληνικές εταιρείες να προσεγγίσουν τα πρότυπα με βάση τα οποία λειτουργούν στις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται παγκοσμίως, ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.