Ο αυστραλιανός Τύπος είχε προβλέψει από το 1912 τη Μικρασιατική Καταστροφή

Από το Νοέμβριο του 1912 Αυστραλοί δημοσιογράφοι είχαν προβλέψει τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία.
Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα παλιών αυστραλιανών εφημερίδων που παρουσίασε σε διάλεξή του ο ομογενής πανεπιστημιακός, Δρ. Παναγιώτης Διαμαντής.
Θέμα της διάλεξης ήταν πώς κάλυψε ο αυστραλιανός Τύπος της εποχής την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Ο Δρ. Διαμαντής παρουσίασε αποκόμματα της επαρχιακής εφημερίδας «Clarence and Richmond Examiner (από την επαρχιακή πόλη του Grafton τη βόρεια Nέα Νότια Ουαλία) του Σαββάτου, 16 Νοεμβρίου 1912 που μεταξύ άλλων έγραφε:

«Τα πλέον ανησυχητικά νέα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν κηρύξει ιερό πόλεμο σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως έχει δοθεί άγραφη εντολή ξεριζωμού των χριστιανών. Ουσιαστικά δόθηκε εντολή σφαγιασμού τους. Καλούνται οι Τούρκοι να επιδείξουν θάρρος και να αδιαφορήσουν για τις συνέπειες. Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευτούν εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει γενοκτονία των Χριστιανών της περιοχής».

Ο κ. Διαμαντής σημείωσε ότι ο Αυστραλός ανταποκριτής, Μartin Donohoe, ήταν στο μέτωπο, στη δυτική Μακεδονία και παρακολούθησε τις μάχες Σαρανταπόρου και Γιαννιτσών.
Όλες οι ανταποκρίσεις του αυστραλιανού τύπου από τον χώρο της Μακεδονίας, καθώς και των νησιών του Αιγαίου, αναφέρουν τον ενθουσιασμό των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Στις ανταποκρίσεις σημειώνεται, όμως, ότι η απελευθέρωση των περιοχών αυτών θα είχε δυσμενέστατες επιδράσεις στους χριστιανικούς πληθυσμούς οι οποίοι παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχίας.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Συνέδριο ΑΧΕΠΑ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ.