Προετοιμάζεται επίσκεψη Ελλήνων Υπουργών στην Αυστραλία

O υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Τσιάρας, θα είναι επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Αυστραλία. Την είδηση δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης.

Την είδηση επιβεβαίωσε ως προοπτική, το Γραφείο Τύπου του Υφυπουργού κ. Κων. Τσιάρα με την επισήμανση ότι επισήμως ακόμη δεν έχουν βγει οι ημερομηνίες του ταξιδιού.  “Όταν θα έχουμε τις ακριβείς ημερομηνίες, θα τις ανακοινώσουμε επισήμως”,  είπε στην ΡΗΡ η υπεύθυνη, κυρία Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Να σημειωθεί ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί το ταξίδι, θα είναι το δεύτερο μεγάλο ταξίδι του Υφυπουργού,  μετά την πολυήμερη επίσκεψη του κ. Τσιάρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αρχές Οκτωβρίου, όπου είχε συνοδέψει τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τον κ. Τσιάρα θα αναμένουν στην μακρυνή Ήπειρο αιτήματα ομογενεών όπως είναι τα συνταξιοδοτικά και οι επιπτώσεις της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας -Αυστραλίας, φυσικά του μέλλοντος του ΣΑΕ, αλλά και εκπαιδευτικά θέματα της ελληνικής παροικίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Νέου Κόσμου”, την ίδια περίοδο της αφίξεως εξ Ελλάδος των δύο Υπουργών (10 έως 16 Νοεμβρίου 2012,. υποστηρίζει η εφημερίδα)  θα πραγματοποιηθεί και ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Μελβούρνη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) και στήριξη από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Αυστραλίας (ΕΣΕΑ, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 16 Νοεμβρίου 2012.

Μάλιστα η εφημερίδα, που δείχνει να είναι καλά ενημερωμένη, υποστηρίζει ότι οι δυο υπουργοί θα παραστούν τόσο σε εκδηλώσεις για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και σε εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας.

Επίσης, θα παραστούν στα εγκαίνια για τα 60χρονα από την υπογραφή της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας, που διευκόλυνε τη μετανάστευση χιλιάδων Ελλήνων στην Αυστραλία, μέσω της Διακυβερνητικής Επιτροπής Μετανάστευσης εξ Ευρώπης (ΔΕΜΕ).

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα γίνουν πανηγυρικά  το Νοέμβριο, στο Ελληνικό Μουσείο, θα συμμετάσχουν η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη, μαζί με το Γιάννη Κότσιρα.

Την ίδια περίοδο θα βρίσκεται για διαλέξεις στην Αυστραλία και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Αφίξεις

Στο μεταξύ, και ενώ η ομοσπονδιακή  κυβέρνηση της Αυστραλίας αυξάνει εκ νέου τα ποσά που θα πληρώνουν από εδώ και πέρα όσοι θα παίρνουν βίζα για να επισκεφθούν ή να παραμείνουν μόνιμα στην Αυστραλία, ρεκόρ αφίξεων σημειώθηκε από την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου, η κίνησή του κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) αυξήθηκε 6% και ανήλθε στα 7.451. 583 επιβάτες (εσωτερικό και εξωτερικό).

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η κίνηση επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 17.1% στο ίδιο τρίμηνο.
Οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων που φθάνουν και αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο Tullamarine της Μελβούρνης είναι πρώτοι στο σχετικό κατάλογο μεταξύ όλων των Ευρωπαίων επιβατών.

Ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις κατόχων ελληνικών διαβατηρίων έφθασαν στο 33% προφανώς και λόγω της επιστροφής πολιτών που είχαν πάει για διακοπές στην Ελλάδα.

Το κόστος

Τέλος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το κόστος των αδειών εισόδου και παραμονής στη χώρα, γεγονός που θα της αποφέρει, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Η αύξηση σε μια σειρά κατηγοριών αδειών εισόδου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα, που ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Μετά τις νέες αυξήσεις όσοι φέρου κάποιο άτομο από το εξωτερικό για να το παντρευτούν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν $4,000 αντί $3,600 που πλήρωναν έως τώρα.

Επίσης, αν κάποιος είναι ήδη έγγαμος και έχει εγκατασταθεί στην Αυστραλία θα πρέπει να πληρώσει $700 επιπλέον για να φέρει τη σύζυγό του. Μέχρι τώρα, η πιο πάνω βίζα στοίχιζε $2060, ενώ με τη νέα αύξηση φτάνει τα $2700.

Κατά $100 επιπλέον και, συγκεκριμένα, από $350 σε $450 θα στοιχίζει και η βίζα που θα παίρνουν οι ειδικευμένοι εργάτες για να έλθουν και να εργαστούν κάποιο διάστημα στην Αυστραλία.

Τέλος, από $280 αυξήθηκε σε $350 και η βίζα που θα χορηγείται σε άτομα που θα παίρνουν τουριστική βίζα με το δικαίωμα να εργάζονται και για ορισμένες ώρες την ημέρα όσο καιρό θα ισχύει η άδεια παραμονής τους στη χώρα.