Με εθνική συγκίνηση και λαμπρότητα τα 100χρονα της Θεσσαλονίκης

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η επέτειος 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η εκδήλωση αυτή έγινε για πρώτη φορά και σε αυτήν τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Οι Εύζωνοι με την σειρά τους την μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα.

Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.


ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ~ 27 Οκτωβρίου 2012… από KRASODAD


ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ~ 27 Οκτωβρίου 2012… από KRASODAD

ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ~ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ… από KRASODAD

ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ~ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟΙ 27… από KRASODAD