Ραγδαίες εξελίξεις! Εκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την ανταρσία των 15

Αυτό που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, μόνο με μια λέξη μπορεί να περιγραφεί: Πλήρης διάλυση. Αυτό δείχνουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και όλων όσων είναι σε εξέλιξη έως και αυτη την ώρα.

Σε αδιέξο έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ύστερα από τις αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το πακέτο μέτρων, με αποτέλεσμα να θέσει το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας σε ψηφοφορία.

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε σε αυτή την απόφαση, ύστερα και από τις έντονες αντιπαραθέσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από τις διαρροές στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι διάλογοι ήταν έντονοι, με τον κ. Βενιζέλο να θέτει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα, θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ», σημιείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κινήματος.

Για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 19.30 μετά από αίτημα πολλών βουλευτών του κόμματος.

Απόντες από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος – Βενιζέλος προς δημοσιογράφους: Εσεις δεν απεργείτε; – Απάντηση δημοσιογράφου: θέλετε να βγούμε κι από το κτίριο – Δεν θα μεταδοθεί τελικά στο internet η συνεδρίαση και οι δημοσιογράφοι έμειναν εκτός αίθουσας – Παρέμβαση Σηφουνάκη: “Εάν πάμε έτσι στα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ” – Τι θα πει στους βουλευτές – αντάρτες.

– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία για κομματική πειθαρχία έξι βουλευτές του κόμματος δήλωσαν ξεκάθαρα πως δεν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τα μέτρα.
Πρόκειται για τους:
– Σκανδαλίδης – Μπόλαρης – Κουτσούκος – Τζάκρη – Παραστατίδης (έλειπε από τη συνεδρίαση αλλά ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που δεν θα υπερψηφίσουν τα μέτρα) – Κασσής
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις τοποθετήσεις των συγκεκριμένων βουλευτών ο κ. Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε πως με μία τέτοια εξέλιξη οι δρόμοι τους θα χωρίσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πιο σκληρή στάση από τον κ. Κασσή θεωρείται στην ουσία πως έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί τουλάχιστον ανεπίσημα! Μάλιστα, βγάινοντας απο το κτίριο ο κ. Κασσής ήταν φανερά εκνευρισμένος και φώναζε “ας συνεχίσει με αυτούς που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%”. Χαρακτηριστική ήταν και η ένταση του κ. Σκανδαλίδη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χτύπησε την καρέκλα πίσω του, την ώρα που πήγε να σηκωθεί.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και δεν μεταδόθηκε από το διαδίκτυο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε με μισάωρη καθυστέρηση και με τους δημοσιογράφους εκτός αίθουσας, ο κ. Βενιζέλος μίλησε λιτά με την ομιλία του να μην ξεπερνά μία σελίδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt, ο κ. Βενιζέλος ήταν κοφτός στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους βουλευτές του, πως είτε ψηφίζουν τα νέα μέτρα είτε διαγράφονται.

Πριν τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τους δημοσιογράφους με νόημα: “Εσείς δεν απεργείτε” για να πάρει την απάντηση από δημοσιογράφο “μήπως θέλετε να βγούμε κι από το κτίριο;”.
Το κλίμα είναι τόσο κακό μετά τα όσα προηγήθηκαν στην Βουλή (διαβάστε την είδηση) που κάποιοι αναμένεται να μιλήσουν με σκληρά λόγια εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να τεθεί λένε οι πληροφορίες, ακόμα και θέμα ηγεσίας! Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Παπανδρέου λείπουν από την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση.
Ένα από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε πως στη ψηφοφορία της Βουλής για τις αποκρατικοποιήσεις ήμασταν ένα αυτοδιοικούμενο κοπάδι και σημείωσε πως “αν πάμε έτσι στα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ”.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, η “γραμμή” του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν την ψηφοφορία ήταν “ναι σε όλα”. Όμως, λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η ψηφοφορία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος ψήφισε ως εξής:

“Παρόν” στο άρθρο 4 “Ναι” στα υπόλοιπα άρθρα  και “όχι” στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ!
Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ενός κόμματος είναι αυτός που δίνει συνήθως το σύνθημα για το τι γραμμή θα ακολουθήσει το κόμμα!

Μετά την αλλαγή Κουκουλόπουλου, κάθε βουλευτής ψήφιζε όπως ήθελε. Και βρέθηκαν κάποιοι να ψηφίζουν ως εξής:

Δημήτρης Κρεμαστινός – Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου – Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Αντζελα Γκερέκου – όχι στο 3
Πύρρος Δήμας – Ναι σε όλα
Θόδωρος Παραστατίδης – Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος – ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης – όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελέγκας – όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος- παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης – παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ – Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι από την ψηφοφορία απείχε παρά το γεγονός ότι ήταν στην Βουλή ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!

Αυτό προκάλεσε την οργή των βουλευτών του κόμματός του και πολλοί αναρωτιούνταν πως ενω ο ίδιος είχε δώσει γραμμή για μια συγκεκριμένη στάση ήταν πανηγυρικά ΑΠΩΝ!

Αυτή την ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του στην Ιπποκράτους, ενώ στο δικό του γραφείο στην Βουλή βρίσκεται ο Γ.Παπανδρέου.

Κατά σύμπτωση(;) στην Βουλή είναι και ο Κώστας Σημίτης.