Ξενογιαννακοπούλου-Κασσής, εκτός – Σκανδαλίδης-Σαχινίδης εποφθαλμιούν την καρέκλα Βενιζέλου -Δεν ασχολούμαι με ίντριγκες, απαντά ο Βενιζέλος

Μετά την θυελώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος όπου ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τα στελέχη αν διαφωνούν να αποχωρήσουν οι εξελίξεις  στο ΠΑΣΟΚ, είναι ραγδαίες. Πολλοί μιλούν ήδη για ένα … πουλόβερ που άρχισε να ξηλώνεται… Με δήλωσή του αργά το βράδυ ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκξακολουθήσει να στηρ ίζει και να συγκυβερνά με τη ΝΔ και ότι “το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους  την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική”…

Π¨αντως, νωρίς το πρωϊ ήρθε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Μιχάλη Κασσή και λίγο μετά τις 11:00 η ανακοίνωση παραίτησης από το ΠΑΣΟΚ της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Όπως είπε στο newsit η κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει ήδη στείλει την επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου όπου εξηγεί την επιλογή της να αποχωρήσει από το Κίνημα.  Μερικές ώρες νωρίτερα και από τηλεοράσεως ο Μιχάλης Κασσής δήλωνε: «Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του mega πως αφού δε θέλει να ψηφίσει τα μέτρα τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο κ. Κασσής είπε μάλιστα πως εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένονται και άλλες κινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την παραίτηση Ξενογιαννακοπούλου δείχνει να επιβεβαιώνεται και μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρξουν και βουλευτές που θα προβούν σε παρόμοιες κινήσεις. Κινήσεις και εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που δεν αφορούν μονάχα στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και την ίδια τη συνοχή της κυβέρνησης ενόψει ψήφισης των μέτρων.

Εκτός των στελεχών όπως η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εάν το δρόμο του βουλευτή κ. Κασσή ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τα μέτρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς οι βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τους 159.

Για τον λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 20.30 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος)  μετά από αίτημα πολλών βουλευτών του κόμματος.

Απόντες από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος – Βενιζέλος προς δημοσιογράφους: Εσεις δεν απεργείτε; – Απάντηση δημοσιογράφου: θέλετε να βγούμε κι από το κτίριο – Δεν θα μεταδοθεί τελικά στο internet η συνεδρίαση και οι δημοσιογράφοι έμειναν εκτός αίθουσας – Παρέμβαση Σηφουνάκη: “Εάν πάμε έτσι στα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ” – Τι θα πει στους βουλευτές – αντάρτες.Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία για κομματική πειθαρχία έξι βουλευτές του κόμματος δήλωσαν ξεκάθαρα πως δεν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τα μέτρα.
Πρόκειται για τους:
– Σκανδαλίδης – Μπόλαρης – Κουτσούκος – Τζάκρη – Παραστατίδης (έλειπε από τη συνεδρίαση αλλά ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που δεν θα υπερψηφίσουν τα μέτρα) – Κασσής
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις τοποθετήσεις των συγκεκριμένων βουλευτών ο κ. Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε πως με μία τέτοια εξέλιξη οι δρόμοι τους θα χωρίσουν, κάτι που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με ρεπoρτάζ του Newpost.gr, o Ευάγγελος Βενιζέλος και οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να βρουν λύση ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί συντεταγμένο στην Βουλή, χωρίς να το έχουν κατορθώσει προσώρας. Τα πρώτα -κακά για το ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική συνοχή- δείγματα εμφανίστηκαν κατά την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις με τη διαφοροποίηση πολλών βουλευτών από την επίσημη γραμμή.

Οι εκρήξεις ήρθαν αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες μεταξύ συντρόφων, με κορυφαία τη διένεξη των Πάρι Κουκουλόπουλου και Λεωνίδα Γρηγοράκου. Ουδέποτε άλλοτε στο ΠΑΣΟΚ εκστομίστηκαν ανάλογες κουβέντες στη διάρκεια κομματικής διαδικασίας.

Ούτε στο περίφημο Πεντελικό, οπότε το ΠΑΣΟΚ έφτασε ένα βήμα πριν από τη διάσπαση. Η απόφαση του βουλευτή Μιχάλη Κασσή να δηλώσει ότι ανεξαρτητοποιείται και η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ της πρώην υπουργού και Γραμματέως του κόμματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, προκάλεσαν τριγμούς, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε η Κατερίνα Μπατζελή η οποία έθεσε ζήτημα ηγεσίας.

Από κοντά και η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που ζήτησε από την ηγετική ομάδα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, σύντομα θα βρεθεί μόνη της. Στη συνεδρίαση της ΚΟ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ δημιουργείται μια νέα ομάδα, από τους Μάρκο Μπόλαρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννη Δριβελέγκα, Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη και Θόδωρο Παραστρατίδη.

Ορισμένοι έσπευσαν να την βαφτίσουν «ομάδα των έξι», προκαλώντας συνειρμούς με την «ομάδα των τεσσάρων» (Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου, Πάγκαλος, Αυγερινός) που έφεραν στην προεδρεία τον Κώστα Σημίτη. Κοινό σημείο αναφοράς της «ομάδας των έξι» είναι ότι άπαντες έχουν Παπανδρεϊκό παρελθόν.

Το γεγονός κάνει στελέχη της Ιπποκράτους να υποπτεύονται ότι οι κινήσεις τους, ενδεχομένως, να έχουν τις ευλογίες του πρώην προέδρου- αυτό το διαψεύδουν κατηγορηματικά συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Παρά το γεγονός ότι ο Μάρκο Μπόλαρης και η Θεοδώρα Τζάκρη είναι πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Λοβέρδου, λέγεται ότι- αν τεθεί θέμα ηγεσίας, η «ομάδα των έξι» θα μπορούσε να στηρίξει για μεταβατικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Και λέμε «μεταβατικό» γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μύχια σκέψη τους είναι η εκλογή προέδρου που να ανήκει σε μια νεώτερη γενιά- αυτή των «40άρηδων». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα, προκρίνει για τη θέση του μελλοντικού αρχηγού τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Ωστόσο και εδώ υπάρχει πρόβλημα: Ο Φ. Σαχινίδης με τα χρόνια που έχει θητεύσει στο υπουργείο οικονομικών και την πολιτική που υπερασπίστηκε, το μόνο που δεν μπορεί να θεωρηθεί είναι «αντιμνημονιακότερος» του Βενιζέλου.

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Με αναλυτική δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να απαντήσει:

α. Στους επικριτές της κυβερνητικής σύμπραξης. Και,

β. Στους εσωτερικούς “υπονομευτές” του Κινήματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου  Βενιζέλου έχει ως ακολούθως:

«Τρία χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ σηκώνει  το σταυρό της διαχείρισης της εθνικής  κρίσης. Καλείται να λάβει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που προκαλούν την αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Αναγκάζεται να δυσαρεστήσει  ομάδες πολιτών που  συνδέονται παραδοσιακά μαζί του. Σηκώνει το βάρος αλλαγών που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες και γίνονται τώρα, όλες μαζί, μέσα στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων σαράντα ετών.Το ΠΑΣΟΚ  θα μπορούσε και στην αρχή και στην πορεία και τώρα να αποφύγει το πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό φορτίο και τη φθορά αυτών των αποφάσεων. Θα μπορούσε να υπεκφύγει. Να κρυφτεί  πίσω από τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης. Να αφήσει σε άλλους  τα κάρβουνα της εθνικής  ευθύνης. Αποφάσισε όμως να αναλάβει  όχι μόνο την ευθύνη που του αναλογεί ιστορικά για την πορεία του  τόπου, αλλά και την ευθύνη άλλων που κρύβονται ή έστω κρύφτηκαν σε προηγούμενες φάσεις  πίσω από το ΠΑΣΟΚ.Αυτή η επιλογή έχει επηρεάσει τα πάντα: την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ,  τις προσωπικές αντοχές και τη στάση των στελεχών του.

Η χθεσινή καθαρή και  οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας πως  θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση, ήταν προϊόν  διεξοδικής ανάλυσης και ουσιαστικής συζήτησης στην οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν όχι μόνο την πολιτική τους σκέψη και ευθύνη αλλά την ψυχή τους, ξέροντας  τι σημαίνει η απόφαση που ελήφθη συλλογικά και  με  συντριπτική πλειοψηφία. Ξέροντας πως μόνο αν πετύχει η στρατηγική αυτή και βγει η χώρα από την κρίση με ασφάλεια, θα δικαιωθεί και η δική μας αγωνία και προσπάθεια Είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο, όταν βρισκόμαστε απέναντι σε τέτοια ερωτήματα, να υπάρχει  ένταση. Όλη η  ελληνική κοινωνία ζει υπό συνθήκες πρωτοφανούς έντασης.Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση του  με απόλυτη ειλικρίνεια, συνέπεια και  καθαρότητα.

Αυτή του η στάση ανοίγει μέτωπα, προκαλεί διαφοροποιήσεις. Απογοητεύει αυτούς που ασχολούνται εργολαβικά με την επιχείρηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν ότι ματαιοπονούν.Το στρατηγικά κρίσιμο είναι  ότι η χθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θέτει  ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να συγκροτηθεί η σχέση της παράταξης με τις προοδευτικές, δημιουργικές και υπεύθυνες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές που  δίνουν τη μάχη της εμπροσθοφυλακής και όχι της οπισθοφυλακής. Αυτές που είναι πραγματικά  ριζοσπαστικές και όχι δήθεν αριστερές, αλλά στην ουσία  βαθειά συντηρητικές.Στην πορεία προς το συντακτικό Συνέδριο της παράταξης, που έχει ήδη συγκληθεί  για το Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ θα έχει στραμμένη τη προσοχή του στα  μεγάλα θέματα της χώρας, εξειδικεύοντας, μέσα από το  διάλογο με τη κοινωνία, τις  προτάσεις  του για το  εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την αυτοδύναμη Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αφήνει σε άλλους  την συνεχή ενασχόληση με την ίντριγκα και την παραπολιτική».