Θα αποκτήσει και δεύτερο ήλιο η γη;

Μπορεί να αποκτήσει δεύτερο ήλιο η Γή;

Η Γη μπορεί να αποκτήσει και δεύτερο Ήλιο, έστω και αν αυτό κρατήσει μόνο  για λίγες εβδομάδες.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Δρ. Brad Carter λέκτορας φυσικής στο  πανεπιστήμιο του Southern Queensland στην Αυστραλία.

Ο επίμαχος δεύτερος «Ήλιος» που μπορεί να φανεί στη Γη είναι το άστρο του Betelgeuse επιστημονικώς γνωστό ως Alpha Orionis, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και σε απόσταση 640 έτη φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό καθηγητή το άστρο Betelgeuse παρουσιάζει σοβαρή  μείωση στη μάζα του γεγονός που σημαίνει πως το «καύσιμο» του άστρου τελειώνει  με αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις- το άστρο να  καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος για να μετατραπεί σε ένα υπερκαινοφανή  αστέρα (Supernova) όταν φτάσει στο κρίσιμο όριο απορρόφησης μάζας και  ακολουθήσει μια μεγάλης ισχύος θερμοπυρηνική έκρηξη.

Την έκρηξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τον Αυστραλό καθηγητή, θα  παρατηρήσουμε στη Γη η φωτεινότητα της οποίας θα μπορεί να φτάσει στα επίπεδα  μιας πανσελήνου. Έτσι και για κάποιες εβδομάδες θα υπάρχουν δύο «Ήλιοι» στον ουρανό προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η φωτεινότητα του Supernova πάντως δε θα διαρκέσει για πολύ καθώς θα αρχίσει  να υποχωρεί σταδιακά και σε διάστημα λίγων μηνών θα εξαφανιστεί εντελώς σε  σημείο που θα σταματήσει να εκπέμπει ακτινοβολία. Το ενδιαφέρον όμως  σημείο στην υπόθεση του Carter είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα  και όταν λέμε σύντομα εννοούμε μέχρι και τα τέλη του 2012,αφήνοντας όμως και το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί αργότερα έως και πολύ  αργότερα.

Όταν τελικά πάντως το φαινόμενο αυτό συμβεί τότε η εικόνα μπορεί και να  θυμίζει τη σκηνή από την ταινία ο πόλεμος των άστρων με τους δίδυμους Ήλιους από το σύστημα του Tatooine.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/250551/mporei-na-apoktisei-deytero-ilio-i-gi#ixzz2BZkZMQiB