Τίποτε σχεδόν δεν έμεινε άφθαρτο ανά τους αιώνες!

 

ΕΥΤΥΧΙΑ ΛΟΪΖΙΔΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΗΘΟΠΟΙΟΣ

Τίποτε σχεδόν δεν έμεινε άφθαρτο ανά τους αιώνες!
Αχανείς αυτοκρατορίες, λαμπρές στην εποχή τους για τα πλούτη και την παντοδυναμία τους, αφανίστηκαν κυριολεκτικά.  Μαζί τους έσβησαν και τα ονόματα των ξακουστών αρχόντων και των μεγάλων βασιλιάδων. Έμειναν μόνο μερικά ερείπια και εκείνα για να φανερώνουν την αδυναμία τους να αντισταθούν στην καταστρεπτική φθορά του χρόνου και ουσιαστικά μαρτυρούν την ανικανότητά σας να αξιολογήσετε τις καταστάσεις, να εκτιμήσετε και να αγαπήσετε τις πραγματικές αξίες.
Τι με κοιτάτε κύριε πρόεδρε;
Αφού έφυγε ο πρωθυπουργός από την αίθουσα για να μπορέσω να του ta πω του ίδιου αντί να απευθυνθώ σε εσάς!
Κύριε πρόεδρε με το να φυλάτε σαν κόρη οφθαλμού αυτό το “εγχειρίδιο” που έχει το θράσος να ονομάζεται “Ηγεμών”, θα κάνετε πολλούς αιώνες να ανακαλύψετε το σκοπό της ύπαρξης σας!
Ωστόσο μέσα σε αυτή την αίθουσα υπάρχει και η μειονότητα αυτών που δεν αφοσιώθηκαν στη συσσώρευση υλικών αγαθών και στην απόκτηση επιφανειακών δυνάμεων και γνώσεων.
Και όμως η ενέργεια τους διαμορφώνει την ουσία του πολιτισμού και όχι τις υλοποιήσεις της, τα δημιουργήματά της που εξυπηρετούν απλά τις φυσικές ανάγκες του ανθρώπου.
Αυτοί ήταν, είναι και θα παραμείνουν εσαεί δυναμικοί ηγέτες.  Είναι ηγέτες ανοικτοί προς το μέλλον όπως είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος κοιταγμένος κάτω από το πρίσμα της διαχρονικότητας.  Αυτόν εκπροσωπούν: τον πνευματικά ανώτερο άνθρωπο.
Τοποθετούν την ελευθερία στην κορυφή των αξιών μαζί με τη σοφία που διαγράφετε στα άσπρα τους μαλλιά, λυτρώνοντας έτσι το πνεύμα από προλήψεις και φόβους που δημιούργησε η αμάθεια και η αχαλίνωτη φαντασία των προλαλησάντων.
Απαλλάσσουν το άτομο από τις πολλαπλές πιέσεις που ασκεί πάνω τους ένα κράτος ενός “Ηγεμόνα”: εκφραστή του τυρρανικού δεσποτισμού που τους ανέθεσαν την ευθύνη για την ατομική και κοινωνική ζωή μιας χώρας που απαρτίζεται από έλληνες.  Με αυτό τον τρόπο του καλλιέργησαν τη γνήσια πολιτική ασυνειδησία και που θα είναι εκείνη που θα τον ρίξει μέσα στην ιστορία σαν  ενα απλό πιόνι των πεσσών.
Μέσα σε αυτή εδώ την αίθουσα άκουσα την προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του παρόντος έχοντας το θράσος να στρέψει – με τον “ωραίο λόγο” – που μόνο ωραίος δεν μπορεί να είναι, την κοινή γνώμη στην υποτιθέμενη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Υποχρέωσαν τον κάθε ένα από την αίγλη τους να ψηφίσει κατά τας γραφάς τους και όσοι τόλμησαν να θεμελιώσουν την ηθική τους στην αυτογνωσία και στην πρόθυμη αποδοχή του καθήκοντος τους διέγραψε.  Γιατί είπαμε ο Μακιαβέλι καλά κρατεί!
Κύριε πρόεδρε, η εκλογή σίγουρα ήταν ελεύθερη στον καθένα μας και δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες εξαιρέσεις διαδικασιών όπως η απεργία των υπαλλήλων.  Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν τελείως άχρηστο σε μια μικρή κοινωνία ανθρώπων που δεν τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συνανθρώπους τους οποίους εκπροσωπούν.
Απελευθερωμένος από τις όποιες δεσμεύσεις, σας ασκούσαν κάποιοι φωνάζοντας σας πως δεν μπορεί η ψηφοφορία αυτήν την ώρα, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις να γίνει.  Εσύ βρήκες το θάρρος και φώναξες την κυρία με τα “κοντά μαλλιά” να ανέβει και να μετρήσει τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ. Γιατί είπαμε ο Μακιαβέλι καλά κρατεί!  Ακριβείς στις απαντήσεις τους (ναι, όχι) αντιμετώπισαν ρεαλιστικά τους κινδύνους και τις δυσκολίες της ζωής σχεδιάζοντας ένα μέλλον με αξίες τόσο ξεκάθαρες όσες ήταν και τα ΝΑΙ!
Για αυτό λοιπόν σας φωνάζω κύριε πρόεδρε πως ο χρόνος δεν πρόκειται να μας σεβαστεί!  Αυτό που σίγουρα θα κρατήσει εις τους αιώνες των αιώνων είναι εκείνο το ΟΧΙ που ακούστηκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου ως απόηχος … που μέσα του εμπεριέχει όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που παρέμειναν άθικτοι στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν αιώνια πρότυπα, να προβάλουν αναλλοίωτες αξίες και να πραγματοποιήσουν την υπέρβαση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Εύγε Κύριε Γλέζο!  Είσαι σπουδαίος Ηγεμών!

www.loizidis.com

eloizidis@hotmail.com