Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Στην πέμπτη ημέρα εχθροπραξιών εισήλθε την Κυριακή η Λωρίδα της Γάζας, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφυροκοπούν από αέρος και θαλάσσης δεκάδες στόχους, μεταξύ των οποίων τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Κουντς, τραυματίζοντας τουλάχιστον έξι δημοσιογράφους. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται πλέον σε 49 -ανάμεσά τους άμαχοι και παιδιά- και των τραυματιών σε τουλάχιστον 500. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δύο ρουκέτες έπληξαν περιοχή του νότιου Ισραήλ.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων συνεχίζονται με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να επισκέπτεται εσπευσμένα την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Έκκληση για τη συγκέντρωση 10 εκατ. δολαρίων προκειμένου να σταλούν φάρμακα και προμήθειες στην περιοχή απευθύνει ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρωί της Κυριακής αεροπορικοί βομβαρδισμοί έπληξαν τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Κουντς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα έξι δημοσιογράφοι να τραυματιστούν -ο ένας σοβαρά. Λίγο αργότερα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλες αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Κουντς που βρίσκονται στη συνοικία Ριμάλ» δήλωσε ο Ασράφ αλ-Κούντρα, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές. Οι δημοσιογράφοι είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο ύστερα από μια πρώτη αεροπορική επιδρομή, την οποία ακολούθησαν τουλάχιστον δύο ακόμη βομβαρδισμοί. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Κουντς θεωρείται ότι πρόσκειται στους ισλαμιστές της Χαμάς.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικιών στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Στη διάρκεια των επιδρομών το πρωί της Κυριακής, ένα βρέφος 18 μηνών σκοτώθηκε και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, ηλικίας 4 και 5 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά. Στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ βομβάρδισε από αέρος και θαλάσσης δεκάδες στόχους στη Γάζα. Ένα τρίχρονο αγοράκι και η μόλις ενός έτους αδελφή του σκοτώθηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται πλέον σε 49 και των τραυματιών σε τουλάχιστον 500 από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων την Τετάρτη.

Επίσκεψη Φαμπιούς

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα βρεθεί σήμερα, Κυριακή, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο Φαμπιούς θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν και στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Στο τέλος της ημέρας θα συναντηθεί στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν ενδείξεις για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός σύντομα» δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο. Ο Μόρσι πρόσθεσε ωστόσο ότι «ακόμη δεν έχουμε στέρεες εγγυήσεις» γι’αυτό.

Έκκληση του ΠΟΥ

Έκκληση για την συγκέντρωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να σταλούν στη Λωρίδα της Γάζας φάρμακα και προμήθειες, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πολλοί από τους τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα και πληγές από την κατάρρευση κτιρίων» αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν κηρύξει όλα τα νοσοκομεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό τραυματιών που καταφθάνει συνεχώς. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι υπάρχουν στα νοσοκομεία σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί εξαιτίας της έλλειψης σε αναισθητικά φάρμακα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ