Απαιτείται δυναμική αντίδραση στην “αδυναμία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΡΗΡ

 Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεσκέπασε την διπλοπροσωπεία των ευρωπαίων, από τη μία μεριά στο Eurogroup της Τρίτης, να αποθεώνουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα -και εμμέσως τον ελληνικό λαό- για όσα έχει κάνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα και, από την άλλη, οι ίδιοι να μην προχωρούν σε όσα εκείνοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να πράξουν, απασφαλίζοντας την οξυγονούχο δόση!

“Τα ψέμματα τελείωσαν”. Αυτό είναι το νόημα των όσων δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά την αποτυχία των “μεγάλων” χωρών της ΕΕ να συνεννοηθούν ως προς την εκταμίευση της δόσης.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πανίσχυρός πρακτικά και ηθικά, αφού το Eurogroup κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω ανικανότητας των «μεγάλων» και όχι της Ελλάδας -όπως επισημαίνουν ειδησιογραφικά site- κάλεσε σε  υψηλούς τόνους, τους δανειστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση στο ελληνικό θέμα. Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

Αυτό το τελευταίο, η εν δυνάμει διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που τελικά αφεθούν η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ακάλυπτοι από τους αιωνίως υπόχρεους στην χώρα μας ευρωπαίους, είναι και το ισχυρό χαρτί που πρέπει πλέον, χωρίς ευγένειες και δίχως κανένα δισταγμό να παίξει η ελληνική κυβέρνηση.

Το “Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων” είναι πάντα επίκαιρο. Τα πολιτικό-στρατηγικά παιχνίδια των “μεγάλων” οδήγησαν στην μη λήψη απόφασης. Αν αυτό επαναληφθεί και αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -που αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες-  πρέπει να είναι έτοιμος, να “σείσει” τις κολώνες του αναποτελεσματικού οικοδομήματος που θέλει να αυτοαποκαλείται “Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συνθετικό μπορούν να σταθούν χωρίς την πραγματική “ευρώπη” που είναι η Ελλάδα!

Αν και το θέμα της Ελλάδας όπως και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν είναι στην ατζέντα, ο Πρωθυπουργός πρέπει να βρει τρόπο ώστε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση. Διαφορετικά, ο κ. Σαμαράς πρέπει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους για το μοιραίο ντόμινο που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία από μία (ο μοι γένοιτο) “πτώση” της Ελλάδος.

Η ελληνική θέση για λήψη απόφασης πρέπει να είναι κρυστάλλινη. Όχι διπλωματική.

Την Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ