Εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου “ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπ. Ζέρβας

 ΘΩΜΑ’Ι’Σ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΡ

       Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012,  Μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ ‘ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑΣ’ και της Νεολαίας του ‘Άσβεστη Εθνική Φλόγα Α.Ε.Φ. ΖΕΡΒΑΣ’ οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής μπροστά στην προτομή του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, αρχηγού των ΕΟΕΑ -ΕΔΕΣ και της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην συμβολή των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας.

      Η εκδήλωση αυτή ήταν μία ΑΜΕΣΗ απάντηση στον βανδαλισμό που υπέστη η προτομή του στρατηγού από ‘ειρηνικούς’ νοσταλγούς της Επετείου του Πολυτεχνείου της προηγούμενης ημέρας, (Σάββατο 17/11), καθώς αυτοί πραγματοποιούσαν την καθιερωμένη πορεία τους. Οι ‘ειρηνικοί’ αυτοί διαδηλωτές ‘έσβησαν’ τα ονόματα του στρατηγού και των συμπολεμιστών του, που ήταν χαραγμένα στην πλάκα του Στρατηγού, και ύμνησαν τον δικό τους αρχηγό, τον Άρη Βελουχιώτη (φωτό).

       Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μέλη του ‘ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ  ΝΑΠ.ΖΕΡΒΑΣ’, της Νεολαίας του ‘Ασβεστη Ελληνική Φλόγα’ και πατριώτες – φίλοι του Συνδέσμου, μεταξύ αυτών, ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας και  η σύζυγός του, ο νεολαίος Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου κ.α.

     Ο Γραμματέας του Συνδέσμου, Δημήτρης Γερογιάννης, είπε τα εξής.

«      Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ σήμερα. Ο λόγος  της παρουσίας μας εδώ είναι η κατάθεση φόρου τιμής στον Ναπ. Ζέρβα και τους ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ, μία εβδομάδα προ της επετείου του Γοργοποτάμου, της 25ης, όπως έγινε τότε (ξημερώνοντας 26η) Νοεμβρίου 1942.

      Δυστυχώς σήμερα το πρωί, που πρώτος έφτασε εδώ ο Αθανάσιος Τσόκας, [δημοσιογράφος και εκδότης της «Εθνικής Φλόγας», εφημερίδας του Ναπολέοντα Ζέρβα] και μετά εγώ, διαπιστώσαμε ότι κάποιοι γνωστοί για μας, άγνωστοι για την Ιστορία, λέω εγώ, γράψανε κατά τον ίδιο τρόπο, όπως γνωρίζουνε και βεβηλώσανε την προτομή του Ναπολέοντα Ζέρβα. Εμείς τους απαντάμε  ότι μπορεί να ήταν εδώ γραμμένα σε μάρμαρο, το όνομα του στρατηγού και όλων των μαχητών του, που τα έσβησαν, αλλά το μάρμαρο που είναι πραγματικά γραμμένα, τα ονόματα αυτά, καθώς και η προσφορά των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ είναι το μάρμαρο της Ελληνικής Ιστορίας. Και από εκεί δεν μπορεί κανένας ούτε να το σπάσει, ούτε να το κατεβάσει, ούτε να το γκρεμίσει, και η δική μας παρουσία αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει σήμερα εδώ.

       Για αυτό, Σύνδεσμος και Νεολαία από κοινού, κάνουμε αυτή την σεμνή και μικρή τελετή σήμερα, και αποτίουμε φόρο τιμής, με τιμώμενο πρόσωπο τον εναπομείναντα εν ζωή μαχητή ΕΟΕΑ –ΕΔΕΣ  Στέργιο  Βούλγαρη, στρατηγό, τον οποίο επισκεφθήκαμε. Ο στρατηγός μας στέλνει τους χαιρετισμούς του, αλλά, λόγω των 94 ετών που έχει, δεν  μπορεί να παραστεί ».

       Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον κ.Αθανάσιο Τσόκα , εκ μέρους του Συνδέσμου ‘ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ  ΝΑΠ.ΖΕΡΒΑΣ’ και από τον κ.Ιωάννη Αθανασόπουλο, εκ μέρους της Νεολαίας του Συνδέσμου ‘Άσβεστη Εθνική Φλόγα Α.Ε.Φ. ΖΕΡΒΑΣ’

Σημειωτέον ότι ο κ. Αθανάσιος Τσόκας είναι  δημοσιογράφος και εκδότης της «Νέας Εθνικής Φλόγας», της εφημερίδας του Συνδέσμου, την οποία θα επανεκδώσει, ψηφιακά σε πρώτη φάση. Μετά την κατάθεση στεφάνων κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, εις μνήμη των αγωνιστών, αλλά και του τέως Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου , του αείμνηστου Ιωάννη Μπάτσου, ο οποίος χάθηκε σχετικά πρόσφατα, ενώ επί 10ετίες κράτησε και στήριξε ψηλά τον Σύνδεσμο και την Ιστορία του. Υπήρξαν επίσης και χαιρετισμοί του αγωνιστή από την Χαλκίδα Κώστα Χατζή, και πολλά e-mails.

       Tέλος, η εκδήλωση έκλεισε με τον ΕΘΝΙΚΟ  ΥΜΝΟ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΟΣ: Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ‘ΝΑΠΟΛΕΩΝ  ΖΕΡΒΑΣ’, κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ,  ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΕΝΗ ΠΛΑΚΑ.