Kύπρος: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για το μνημόνιο λεει η τρόικα

Οι δενειστές και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, λίγο μετά την ανακοίνωσητης Λευκωσίας.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται το απόγευμα.

Εντός της ημέρας αναμένεται δήλωση του επιτρόπου Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν που να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη δανειοδότηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητώνται, το ύψος του πακέτου διάσωσης ενδέχεται να ανέλθει μέχρι τα 17,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 περίπου θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ανακοίνωση της τρόικας:

«Η αποστολή των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για την συγκρότηση των βασικών πολιτικών ενός προγράμματος προσαρμογής.

»Οι αρχές και οι ομάδες των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν σημαντική πρόοδο προς τη συμφωνία σε κρίσιμες πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν από τις αντίστοιχες διοικητικές έδρες, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του due-diligence των κυπριακών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα ενημερώσουν τις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για την εύρεση χρηματοδοτικών λύσεων που θα είναι σύμφωνες

skai.gr