Τρία άτομα συνελήφθησαν για τη ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

«H αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών της κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και η ανάκτηση των κλαπέντων αποτελούν μία σπουδαία επιτυχία που προέκυψε από την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας» τονίζει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζαβάρας συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και συνετέλεσαν στο αίσιο αποτέλεσμά της. «Στις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας η επιτυχία αυτή στέλνει δύο θετικά μηνύματα εντός και εκτός της Ελλάδας. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι σε εθνικά ευαίσθητους τομείς της κρατικής λειτουργίας υπάρχουν υπηρεσίες που τιμούν την αποστολή τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Σε πείσμα όλων αυτών που καθημερινά δεν χάνουν την ευκαιρία να τις απαξιώνουν και να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, «η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιτηρούνται και προστατεύονται επαρκώς από ένα δίκτυο ικανών και καταρτισμένων κρατικών λειτουργών που συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων». Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για σημαντική μέρα για την Ελληνική Αστυνομία.
ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
50χρονος  αλουμινοκατασκευαστής θεωρείται από τις διωκτικές αρχές ο εγκέφαλος της κλοπής του αιώνα στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Δίπλα του βρίσκονται οι άλλοι δυο συγκατηγορούμενοί του, ο 41χρονος μικροπωλητής και στη μέση… ο 36χρονος άνεργος.
Ο 50χρονος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους της Πάτρας στους διαδρόμους των δικαστηρίων, ανέφερε πως στις αρχές τον «κάρφωσε» ντόπιος φίλος του, που πολύ παλαιότερα το όνομά του είχε εμπλακεί, ως οργανωμένο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, στην υπόθεση του  Τεμπονέρα. Μάλιστα τότε ήταν και στενός φίλος με τον Καλαμπόκα βασικό κατηγορούμενο για τη δολοφονία του καθηγητή  που έγινε στις 8 Ιανουαρίου του 1991.
Ο αλουμινοκατασκευαστής είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε με αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, την πώληση του σπάνιου κλεμμένου δακτυλιδιού αρχικά με 2 εκατομμύρια ευρώ και στην συνέχεια με 300.000 .
Ο 50χρονος είναι αυτός που μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου προσπάθησε να πυροβολήσει τον υποδιοικητή της Ασφάλειας Πάτρας Θανάση Παπανικολάου, όταν ο τελευταίος εισέβαλε στο δωμάτιο μαζί με συναδέλφους του για να τον συλλάβουν.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, τα τρία άτομα που συνελήφθησαν από την Αστυνομία, φέρονται να είχαν στην κατοχή τους αντικείμενο που είχε αφαιρεθεί από το μουσείο και διαπραγματεύονταν την πώλησή του.
Ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος και ετοιμαζόταν να πουλήσει το αντικείμενο, φέρεται να υπέδειξε στους αστυνομικούς αγροτική περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν κι άλλα άντικείμενα από το μουσείο.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ την υπόθεση χειρίζεται η Ασφάλεια Πατρών.
Η ληστεία είχε γίνει στις 17 Φεβρουαρίου. Δύο άνδρες εισέβαλαν στο μουσείο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και υπό την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα, την οποία μάλιστα έδεσαν σε καρέκλα και φίμωσαν.Aρχικά, οι δράστες ζήτησαν από τη φύλακα να τους πει πού φυλάσσονταν τα χρυσά στεφάνια. Η φύλακας τους είπε ότι στο μουσείο δεν φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα.Στη συνέχεια, έσπασαν προθήκες του μουσείου και -σύμφωνα με την αστυνομία- αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι, και εν συνεχεία διέφυγαν.Συνολικά οι ληστές αφαίρεσαν περίπου 65 με 70 αντικείμενα.

Το περιστατικό στην Ολυμπία είχε φέρει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για το πόσο «ανοχύρωτα» είναι, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, πολλά μουσεία της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ-Fimotro-blogspot.gr