Αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα η Πορτογαλία

Ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, υφυπουργός Λουίζ Μοράες Σαρμέντου, διατύπωσε το παραπάνω σχόλιο μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο του σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2013.

Την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί πως το έλλειμμα είχε αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 2,3 δισεκ. ευρώ στα 8,3 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας στη Λισαβόνα μικρά περιθώρια κινήσεων. Πρόσφατα η ΕΕ και το ΔΝΤ χαλάρωσαν τις προσδοκίες τους ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Λισαβόνας, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει καταβάλει για να μειώσει, με τις πολιτικές λιτότητας, το χρέος της.

Η κυβέρνηση επικρίνεται για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2013, που περιλαμβάνει ένα μείγμα αύξησης φόρων και μείωσης στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες–μέτρα που θεωρούνται ότι οδηγούν στην παράλυση της οικονομίας και στη φτωχοποίηση του πληθυσμού της χώρας.

Η συνδικαλιστική ένωση CGTP, ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και ομάδες πολιτών έχουν καλέσει τον πληθυσμό σε κινητοποιήσεις μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αναμένεται να εγκριθεί χάρη στις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων, τα οποία διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όμως τα εργατικά συνδικάτα και οι ομάδες πολιτών εξετάζουν το να τον προσβάλλουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

NewsIt.gr