“Ξανασκέφτονται” την άρση του αφορολόγητου για τα παιδιά

Το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει τις προτάσεις που υπέβαλαν σήμερα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου για τα παιδιά, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΡΗΡ, αντιδράσεις στο θέμα αυτό έχουν προκληθεί όχι μόνον από τα κόμματα που συμπράττουν στην διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, και υπουργοί της Κυβέρνησης έχουν εκφράσει την άντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο. “Είναι αδιανόητο να επιβάλλουμε μεγαλύτερη φορολογία σε οικογένειες με περισσότερα ανήλικα παιδιά. Θα πρέπει να το ξανασκεφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών”, είπε στην ΡΗΡ πρόσφατα στέλεχος της Κυβέρνησης.

Αν και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΡΗΡ, η κυβερνητική συνοχή δεν απειλήθηκε αφού οι ορθώνοντες φωνή «σωφροσύνης» περιόρισαν την αντίδρασή τους στο να πείσουν το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει την επίμαχη διάταξη, εντούτοις αναπτύχθηκε ένα δυνατότερο ρεύμα υπέρ της μη φορολόγησης των παιδιών (διότι στην ουσία περί αυτού επρόκειτο) στο κυβερνητικό κόμμα.

Έτσι, κατά τη σύσκεψη, από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει με το νέο φορολογικό καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά. Ακόμη ζητήθηκε να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.