Βρέθηκε το πτώμα του αντιπάλου του Καντάφι μετά από 19 χρόνια

Οι λιβυκές αρχές απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Μανσούρ αλ-Κιχία,  πολιτικό αντίπαλο του Μουάμαρ Καντάφι, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε  νεκροτομείο, στην Τρίπολη, 19 χρόνια μετά το θάνατό του.

“Το τυραννικό καθεστώς (του Καντάφι) απήγαγε τον Μανσούρ Ρασίντ αλ-Κιχία, τον σκότωσε, έκρυψε τη σορό του και δεν τον έθαψε, γεγονός που δείχνει ότι το καθεστώς τον φοβόταν περισσότερο νεκρό παρά ζωντανό”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αλ-Κιχία είχε διοριστεί από τον Καντάφι υπουργός Εξωτερικών το 1972 και στη συνέχεια πρεσβευτής στον ΟΗΕ πριν προσχωρήσει στις τάξεις της εξόριστης αντιπολίτευσης, το 1980. Τα ίχνη του χάθηκαν στο Κάιρο το 1993, στη διάρκεια της εσκτρατείας του Καντάφι για τη δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων στο εξωτερικό.
Το πτώμα του βρέθηκε τον Οκτώβριο σε νεκροτομείο, σε μια έπαυλη που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καντάφι.
Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, αδελφό του Μανσούρ αλ-Κιχία, ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή, είναι αυτός που παραδέχθηκε την απαγωγή του Μανσούρ και υπέδειξε τον τόπο που βρίσκεται το πτώμα του.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μούφτι, κουνιάδος του Μανσούρ αλ-Κιχία, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία αναγνώρισης του πτώματος, στο οποίο έγινε και εξέταση DNA, είπε ότι “αναγνώρισε αμέσως τον Μανσούρ όταν αντίκρισε το πτώμα παρά τη μακρά παραμονή του στο νεκροτομείο και την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του”.
Χειρουργός και ιστορικός, ο αλ Μούφτι τόνισε ότι πριν από το θάνατό του, ο αλ-Κιχία είχε φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια.
Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στις αρχές ο αλ-Σενούσι, σύμφωνα με τον αλ-Μούφτι, ο Καντάφι δεν έθαψε τον πολιτικό του αντίπαλο όλα αυτά τα χρόνια επειδή “τσαρλατάνοι τον συμβούλεψαν ότι ίσως να είχε την ίδια τύχη εάν το έκανε”.
“Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του Μανσούρ φαίνεται να οφείλεται σε φυσικά αίτια, δεδομένου ότι ήταν άρρωστος στη διάρκεια της κράτησής του, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες”, τόνισε ο αλ-Μούφτι.
Ο Μαχμούντ αλ-Κιχία απέκλεισε από την πλευρά του την υπόθεση του θανάτου από φυσικά αίτια. Οπως υποστηρίζει, υπάρχουν σημάδια από μαχαιριές στο στήθος του νεκρού.
“Μια νέα ιατροδικαστική έκθεση θα εξηγήσει τα ακριβή αίτια του θανάτου του”, δήλωσε ο Μαχμούντ αλ-Κιχία.
Σύμφωνα με τις αρχές, ο ενταφιασμός του Μανσούρ αλ-Κιχία θα γίνει αύριο στη γενέτειρά του, Βεγγάζη.