Ένα πρότυπο ημερήσιο Ελληνο-αμερικανικό δημόσιο σχολείο στη Β.Καρολίνα

Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, η «Ακαδημία Σωκράτης», ένα ημερήσιο Ελληνο-αμερικανικό δημόσιο σχολείο, τύπου «τσάρτερ», στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, έχει ξεπέρασε κάθε προσδοκία των ιδρυτών της. Η αμερικανική πολιτεία, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική επιτυχία του σχολείου, του απένειμε τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διάκριση που δίνει σε δημόσια σχολεία (Honor School of Excellence with High Growth), όπως αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λευτέρης Περούλας. Διευκρινίζεται, ότι οι θέσεις του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθες, καθώς η Ακαδημία είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

«Η Ακαδημία πηγαίνει πολύ καλά», τονίζει ο κ. Πέρουλας, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και υλοποίηση της ίδρυσης της Ακαδημίας. «Άρχισε να λειτουργεί το 2005, με 67 μαθητές στο νηπιαγωγείο και την πρώτη τάξη, ενώ σήμερα έχουμε 610 μαθητές, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 8η τάξη. Το 23-26% των μαθητών είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ όλα τα παιδιά του σχολείου διδάσκονται την ελληνική γλώσσα».

Η φήμη του σχολείου έχει μεγαλώσει, αν κρίνει κανείς από τη λίστα αναμονής, με πάνω από 200 αιτήσεις. Στην Ακαδημία εργάζονται συνολικά, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, 72 άτομα, το 30% εκ των οποίων είναι ελληνο-αμερικανικής καταγωγής.

· Πρωτοποριακό πρόγραμμα

Η ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού ελληνο-αμερικανικού προγράμματος σπουδών, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπως και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου και πειθαρχημένου περιβάλλοντος διδασκαλίας και μάθησης, είχαν ως αποτέλεσμα τις εκπληκτικές επιδόσεις των μαθητών στις ετήσιες επίσημες εξετάσεις της πολιτείας της Β. Καρολίνας για τα τέσσερα τελευταία σχολικά, γεγονός που κατατάσσει την Ακαδημία στο περίπου 3% των κορυφαίων δημόσιων σχολείων, ανάμεσα στα 3.000 που υπάρχουν.

Η Ακαδημία λειτουργεί σε ιδιόκτητες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, 48.000 τετραγωνικών ποδιών, που περιλαμβάνουν και γυμναστήριο. Ο κ. Περούλας τόνισε πως «η συμβολή των αδελφών Παναγιώτη και Γεωργίου Κουτσόγεωργα υπήρξε πολύ σημαντική στην απόκτηση των εγκαταστάσεων αυτών και η πράξη τους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Την προσπάθεια αγκάλιασαν και στήριξαν οικονομικά και άλλοι ομογενείς, όπως ο αείμνηστος Νικόλαος Γουδές, το ζεύγος Αθανάσιου Νικόπουλου και πολλοί γονείς».

Πρόσφατα, το Τμήμα της AHEPA στο Σάρλοτ έκανε δωρεά 50.000 δολαρίων, που θα διατεθούν για την ενίσχυση της προσπάθειας απόκτησης κτιρίων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η Ακαδημία αναβαθμίζεται σε Λύκειο.

«Έχουμε κάνει σχετική αίτηση στην πολιτεία και υπολογίζουμε του χρόνου να έχουμε από 690 μέχρι 710 παιδιά», επισημαίνει ο κ. Περούλας. «Θα αρχίσουμε με την 9η τάξη και κάθε χρόνο θα προσθέτουμε και μία τάξη, για να φτάσουμε στο τέλος τους 1.100 μαθητές».

Η «Ακαδημία Σωκράτης» χρηματοδοτείται από την αμερικανική πολιτεία, με 7 χιλιάδες δολάρια, τον χρόνο, για κάθε μαθητή. Αναφορικά με τη διδασκαλία της Ελληνικής, ο κ. Πέρουλας επισημαίνει: «Από το νηπιαγωγείο και σ’ όλες τις τάξεις, διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα δύο ώρες καθημερινά, και χρησιμοποιούμε την μέθοδο «emersion», δηλαδή οι δάσκαλοι μιλούν Ελληνικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Επειδή είμαστε σχολείο που δίνει έμφαση και στα μαθηματικά, από την αρχή καθιερώσαμε και μία ώρα του μαθήματος να διδάσκεται, επίσης, στα Ελληνικά».

Πηγή: www.amna.gr