Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ παραδίδει το διαβατήριό του

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπαθεί να αποφύγει τη βαριά φορολογία στη Γαλλία, μετακομίζοντας σε ένα χωριό του Βελγίου κοντά στα σύνορα, όπου μάλιστα έχει αγοράσει ήδη σπίτι, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι “η επιτυχία, η δημιουργία και το ταλέντο “τιμωρούνται σήμερα στην πατρίδα του”.

Δημοφιλής προσωπικότητα στη Γαλλία, ο 63χρονος Ντεπαρντιέ, είναι ο τελευταίος πλούσιος Γάλλος που αναζητεί καταφύγιο εκτός Γαλλίας μετά την επιβολή υπερφόρου 75% από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ στους Γάλλους εκατομμυριούχους.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ-Ερό χαρακτήρισε “θλιβερή” και “μη πατριωτική” τη συμπεριφορά του σε μια περίοδο που οι Γάλλοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

“Θλιβερή, είπατε θλιβερή; Πόσο θλιβερό είναι αυτό;”, τονίζει ο Ντεπαρντιέ σε επιστολή του στην εφημερίδαLe Journal du Dimanche.

Φεύγω γιατί πιστεύετε ότι η επιτυχία, η δημιουργία και το ταλέντο, ο,τιδήποτε διαφορετικό, πρέπει να τιμωρηθεί“, υποστηρίζει.

Γάλλος βουλευτής που έχει εξοργιστεί με την υπόθεση αυτή πρότεινε να υιοθετήσει η Γαλλία νόμο που ισχύει στις ΗΠΑ, ο οποίος θα αναγκάσει τον Ντεπαρντιέ ή όποιον προσπαθήσει να αποφύγει τη φορολογία, να παραιτείται από την υπηκοότητά του.

Ο Ντεπαρντιέ αγόρασε πρόσφατα ένα σπίτι στο βελγικό χωριό Νεσέν, το 27% των κατοίκων του οποίου είναι Γάλλοι και έβαλε προς πώληση το σπίτι του στο Παρίσι.

Ο ηθοποιός και επιχειρηματίας, ο οποίος θα ζητήσει άδεια παραμονής στο Βέλγιο, τονίζει ότι παραδίδει το διαβατήριό του και την κάρτα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Ντεπαρντιέ υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι έχει πληρώσει συνολικά φόρους 145 εκατομμυρίων ευρώ από τότε που άρχισε να εργάζεται ως τυπογράφος στην ηλικία των 14 ετών, ενώ υποστηρίζει ότι από όλους όσοι έφυγαν για τον ίδιο λόγο από τη Γαλλία “κανένας δεν έχει δεχθεί τόσες προσβολές όσο ο ίδιος”.

Δεν έχω πλέον κάποιο λόγο για να μείνω εδώ. Θα συνεχίσω ν΄ αγαπώ τους Γάλλους και αυτό το κοινό με το οποίο έχω μοιραστεί τόσες συγκινήσεις”, προσθέτει.

Ποιος είστε εσείς που θα με κρίνετε; Σάς ερωτώ κ. Ερό, πρωθυπουργέ του κ. Ολάντ; Παρά τις καταχρήσεις, την όρεξη και την αγάπη μου για τη ζωή, παραμένω ένας ελεύθερος άνθρωπος“, καταλήγει στην επιστολή του ο Ντεπαρντιέ.

Nooz.gr