Ο Κυπριακός Τύπος, 19 Δεκεμβρίου 2012

Η έκθεση της Κομισιόν για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της ΕΕ και οι αναφορές που γίνονται σε αυτήν για την Κύπρο, οι συζητήσεις στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2013 και η δέσμευση του κονδυλίου για την ΚΡΕΤΥΚ, ο κίνδυνος για στάση πληρωμών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πώς αυτό αντιμετωπίστηκε από το Συμβούλιό του, οι δηλώσεις του Ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ πως αναμένεται να διπλασιαστεί το 2013 ο αριθμός ταυτοποίησης και παράδοσης λειψάνων αγνοουμένων, οι διαδηλώσεις των απλήρωτων εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και των εργαζομένων στις υπεραγορές Ορφανίδης, όπως και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ούτε χρέος, ούτε τα δημόσια οικονομικά είναι βιώσιμα» πως σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν το δημόσιο χρέος θα εκσφενδονιστεί στο 102,7% το 2014 και στο 127,4% το 2020 – και αυτό χωρίς να υπολογιστεί το μνημόνιο. Αλλού αναφέρει πως ο αριθμός ταυτοποίησης και παράδοσης λειψάνων αγνοουμένων αναμένεται να διπλασιαστεί εντός του 2013, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Αριστο Αριστοτέλους. Εξάλλου, αναφέρει πως δέσμη μέτρων για ένα νέο μοντέλου κράτους και το Κυπριακό ανακοίνωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στη Βουλή.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Χρέος μαμούθ προβλέπει η Κομισιόν» γράφει στο κύριο της θέμα πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συνταξιοδοτικό απειλεί την οικονομική μας επιβίωση. Ο Αντιπρόεδρος της Ολι Ρεν ζητά την επείγουσα λήψη μέτρων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα, γράφει πως 56χρονη στην Πάφο μαχαίρωσε τον γαμπρό της, ηλικίας 75 ετών, επειδή την ειρωνεύτηκε. Αλλού αναφέρει πως αγωνιούν για τα δεδουλευμένα τους οι 2500 εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι χθες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εδεσαν τα χέρια Συλικιώτη» αναφέρει πως στον πρώτο μνημονιακό προϋπολογισμό που εγκρίνει σήμερα η Βουλή η αντιπολίτευση δεσμεύει το κονδύλι για την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ). Αλλού αναφέρει πως χωρίς δυο μισθούς (του Δεκεμβρίου και τον 13ο) κινδύνεψε να μείνει όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Συμβούλιό του αναγκάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ να λάβει απόφαση όπως καλυφθούν οι μισθοί από το κονδύλι των ίδιων εσόδων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επένδυση 200 εκ. ευρώ ανοίγει για τη Λάρνακα με χρηματοδότηση Κομισιόν. Πρόκειται για ηλιοθερμικό σταθμό, με κατευθυνόμενα παραβολικά κάτοπτρα 50,76 MW στο Αβδελλερό.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Στόχος ΔΗΣΥ οι ιδιωτικοποιήσεις ημ. οργανισμών» αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού σημειώνει πως απεργία διαρκείας αποφάσισαν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου οι οικοδόμοι. Εξάλλου αναφέρει πως προβλήματα υπήρξαν σε όλη την Κύπρο, λόγω των βροχών. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και σήμερα ενώ αναμένονται τα πρώτα χιόνια.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Οι πλημμύρες προκάλεσαν θυμό και θλίψη» αναφέρει πως ύστερα από μια νύκτα με βροχόπτωση σχεδόν σε όλο το νησί που συνεχίστηκαν και χθες προκλήθηκαν προβλήματα σε σπίτια και καταστήματα, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και οδηγοί. Κοινότητες στην Πάφο και στη Λεμεσό λένε πως δεν λαμβάνονται μέτρα για αποτροπή τέτοιων καταστάσεων. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή διαδήλωση εργαζομένων στις υπεραγορές Ορφανίδης που ζητούν να σωθούν οι δουλειές τους. Εξάλλου γράφει πως επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ένας πλανήτης με συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής είναι δορυφόρος δίδυμου γείτονα του ήλιου και είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «Financial Mirror” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τέλος εποχής;» αναφέρεται στον κίνδυνο κλεισίματος της αλυσίδας υπεραγορών Ορφανίδης, με απώλειες γύρω στα 235 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού σημειώνει πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου έχει στην κατοχή της το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την έρευνα που έκανε η Επιτροπή όσον αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το Συγκρότημα και τις διαδικασίες που έγιναν στο διάστημα αυτό μέχρι το κούρεμα. Αλλού γράφει πως 130 εκ ευρώ φορτώνει η κυβέρνηση στους καταναλωτές για την αποκατάσταση των ζημιών στο Βασιλικό μετά τη φονική έκρηξη.

cna.org.cy