Η “Φωνή της Αμερικής” και η Ομογένεια τίμησαν τον βετεράνο δημοσιογράφο Γιώργο Μπίστη

Τον βετεράνο δημοσιογράφο, Γιώργο Μπίστη, διευθυντή επί τρεις και πλέον δεκαετίες της Ελληνικής Υπηρεσίας της «Φωνής της Αμερικής» (VOA), ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από τη θέση αυτή στις 31 Δεκεμβρίου, τίμησε με ειδική εκδήλωση η Διεύθυνση του μεγάλου Αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού.

Στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση, στις εγκαταστάσεις του σταθμού στην Ουάσιγκτον, παλαιοί συνεργάτες και παράγοντες της Ελληνικής Ομογένειας παραβρέθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον Γιώργο Μπίστη, ο οποίος κάλυψε με μεγάλη επιτυχία σημαντικά διεθνή γεγονότα, ενώ κατόρθωσε να αυξήσει τα ακροατήριο, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αναγνώριση της ευρύτερης δημοσιογραφικής κοινότητας.

Το ειδικό βραβείο «σε αναγνώριση του εξαίρετου ηγετικού ρόλου του και των λαμπρών επιτευγμάτων του», επέδωσε στον Γιώργο Μπίστη ο γενικός διευθυντής της VOA, Ντέϊβιντ Ένσορ (David Ensor).

«Τα ηγετικά προσόντα του, οι καινοτομικές πολιτικές του, τα άριστα ρεπορτάζ του και το εξαίρετο έργο του, ως αναλυτή και σχολιαστή των εξελίξεων που σημειώθηκαν στις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες, συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου της “Φωνής της Αμερικής” και στη δημιουργία ενός σημαντικού κληροδοτήματος στην Ελλάδα», επισημαίνεται στο αιτιολογικό της βράβευσης.

Για το έργο του, που συνίσταται σε εκατοντάδες τηλεοπτικά και σε χιλιάδες ραδιοφωνικά προγράμματα, ο Γιώργος Μπίστης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός στον οποίο έχει απονεμηθεί το επίζηλο Διεθνές Βραβείο Ειρήνης “Γκούσι” για Δημοσιογραφία, «για τις ακούραστες προσπάθειές του προς όφελος της ανθρωπότητας και για την συμβολή του στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα μέσω των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών του».

Επιστολές εκ μέρους των150 βουλευτών της Ομάδας Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο, μετέφερε στην εκδήλωση ο πρόεδρός της, βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis). Στις επιστολές αναφέρεται-μεταξύ άλλων-ότι το έργο που επιτέλεσε ο Γιώργος Μπίστης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στον υπόλοιπο κόσμο, σου χρωστά ευγνωμοσύνη για τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο αντικατόπτριζες στα ρεπορτάζ σου τα διαδραματιζόμενα στην Αμερικανική πολιτική σκηνή, προς ενημέρωση των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου”, επισήμανε-μερταξύ άλλων-ο Κώστας Μπιλιράκης.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Γιάννης Σαρμπάνης (John Sarbanes), τόνισε-μεταξύ άλλων-ότι «ο Γιώργος έκανε την διαφορά σε ολόκληρη την καριέρα του” και ότι “αφήνει πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά».

Μηνύματα απέστειλαν, επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος και ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Παύλος Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση για τον Γιώργο Μπίστη μίλησαν ο ειδικός σύμβουλος του Στέητ Ντηπάρτμεντ για διπλωματικά θέματα Ελλάδος και Κύπρου, Γιάννης Σιτιλίδης (John Sitilides), ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νίκος Λαρυγγάκης (Nick Larigakis) και ο Ανδρέας Μάνατος (Andy Manatos), τέως υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας του Ελληνισμού και του Ιδρύματος “Ημέρα του ΟΧΙ”.

Μεταξύ των συναδέλφων του διακεκριμένου ομογενούς δημοσιογράφου που μίλησαν στην εκδήλωση ήταν ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της “Φωνής της Αμερικής”, Έλεζ Μπιμπεράϊ (Elez Biberαj), ο πρώην διευθυντής της Τουρκικής Υπηρεσίας της “Φωνής της Αμερικής”, Τασλάν Σουερντέμ (Taclan Suerdem) και ο τέως αναπληρωτής διευθυντής της “Φωνής της Αμερικής” και συγγραφέας της ιστορίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, Άλαν Χάηλ (Alan Heil), επί των ημερών του οποίου ο κ.Μπίστης ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Υπηρεσίας της VOA.

Συγκινημένος, ο Γιώργος Μπίστης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Άννα Καραγιαννοπούλου, Ζωή Λεουδάκη, Δημήτρη Μανή και Αθηνά Κρικέλη, όπως και τους ανταποκριτές του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, Μαρία Σπυριδωνάκου και Μαίρη Παραπονιάρη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει, ως απλός πολίτης, το έργο της Ελληνικής Υπηρεσίας της “Φωνής της Αμερικής”.

ana-mpa.gr