To τραγούδι που θα δώσει στην Αν Χάθαγουεϊ το Όσκαρ

Τα ονόματα των υποψηφίων για Όσκαρ δεν έχουν ακόμη ανακονωθεί αλλά η Αν Χάθαγουεϊ καλά θα κάνει να αρχίζει να προετοιμάζει ήδη τον ευχαριστήριο λόγο της – τόσο κοντά είναι στο χρυσό αγαλματάκι αν πιστέψουμε τα υμνητικά σχόλια που γράφονται για την ερμηνεία της ως Φαντίν στο μιούζικαλ του Τομ Χούπερ, «Οι Άθλιοι».

Παρόλο που η Φαντίν είναι ένας σχετικά μικρός ρόλος στο θεατρικό και την ταινία, η Χάθαγουεϊ έχει την ευκαιρία να πει ένα από τα πιο διάσημα (χάρη και στην Σούζαν Μπόιλ) τραγούδια του έργου: το «I Dreamed a Dream» είναι η έκρηξη της Φαντίν για την απελπιστική της κατάσταση και τα χαμένα της όνειρα, μετά την άδικη απόλυσή της από το εργοστάσιο που συντηρούσε την ίδια και την εξώγαμη κόρη της και τη μαύρη μοίρα που ανοίγεται μπροστά της. Και απ’ ό,τι φαίνεται από την σπαρακτική της ερμηνεία, είναι ίσως το τραγούδι που ωφελείται περισσότερο από την απόφαση του Χούπερ να ηχογραφήσει ζωντανά τους ηθοποιούς του και κατά συνέπεια να τους δώσει πλήρη ελευθερία για δραματική ερμηνεία.

Η προσέγγιση της Χάθαγουεϊ είναι πιο σκληρή, πιο αληθινή από ό,τι έχει ηχογραφηθεί μέχρι τώρα, με έναν θυμό που η ίδια υπερασπίστηκε με πάθος. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Empire, μάλιστα, μίλησε για το πώς πολέμησε για να καταλήξει στην ταινία η λήψη που εκείνη θεωρούσε ότι είναι η σωστή: «Κάναμε πολλές προσπάθειες αλλά η “θυμωμένη” λήψη ήταν πάντα για μένα αυτή που μετρούσε. Όταν είδα το πρώτο τρέιλερ με τον σύζυγό μου, γύρισε και με κοίταξε με δάκρυα στα μάτια και εγώ είχα οργή στα δικά μου. Ή μάλλον, φόβο. Είχαν πάρει υλικό από τις πρόβες ενώ είχαμε συμφωνήσει με τον Τομ να χρησιμοποιήσουμε κάτι άλλο. Τον πήρα τηλέφωνο και μιλήσαμε με το τμήμα μάρκετινγκ και μας είπαν ότι η εκδοχή της ταινίας είναι πολύ σκληρή για το τρέιλερ…Οπότε αισθάνθηκα καλύτερα!»

Οι «Άθλιοι» κυκλοφορούν στην Ελλάδα στις 14 Φεβρουαρίου.

e-go.gr