Θεοφάνεια στην Αλεξάνδρεια

Tην  6η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, του πρωτοπρεσβυτερου πατερα Βασιλη,των πρωτοπρεσβυτερων -Μελετιου+ Σπυριδωνου και πατερα Ναρκισου παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλου Λάζαρη,και της συζυγου του,    του Εξοχ Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια,μετα της οικογενειας του, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος- ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους Χριστιανών.

Αμέσως μετά ο Μακ.Πατριάρχης υπεδέχθη επισήμως στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Κυβερνήτη Αλεξανδρείας κ.Αμπας, συνοδευόμενο από πολυμελή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβερνήσεως, της κρατικής Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

Προσφωνών τον υψηλό επισκέπτη ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην δισχιλιετή παρούσια του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και εξέφρασε την βεβαιότητα για την προοδευτική πορεία αυτής, ως και τις ευχαριστίες Του για την αγάπη, τον σεβασμό και τη στήριξη προς το πολυσχιδέστατο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Αντιφωνών ο κ.Κυβερνήτης ευχαρίστησε τον Σεπτό Προκαθήμενο για την θερμή υποδοχή, ως και τους Έλληνες για ό,τι προσέφεραν ιστορικά στην Αίγυπτο.

Επίσης χαρακτήρισε τον Πατριαρχικό Οίκο ως «πνευματικό κόσμημα» για την Μεγάλη Πόλη και φορέα ανάπτυξης για την Νειλοχώρα.εκφραζοντας την ευαρέσκεια της αιγυπτιακής κυβερνήσεως για την σταθερή παρουσία και την πολυεπίπεδη δραστηριότητα της Δευτερόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας τόσο στην Μεγάλη Πόλη, όσο και στην Αίγυπτο εν γένει.

Θα πρεπει εδω να σημειωσουμε οτι η Α.Θ.Μ  ο Παπας και Πατριαρχης Αλεξανδρειας και πασης Αφρικης κ.κ Θεοδωρος Β  δεν ειναι μονο Πατριαρχης -αλλα ειναι  ενας  ΑΞΙΟΣ και ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ διπλωματης της Ελλαδας  στην Αιγυπτο και γενικα σε ολη την Αφρικανικη ηπειρο,  διεθνως αναγνωρισμενον για τα εργα του, και επαξιως τον υποδεχονται  παντου οπου πηγαινει με τιμες Αρχηγου Κρατους

Το μεσημέρι η Α.Θ.Μ. της προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας.παράδοση που ο Μακαριώτατος εγκαινίασε και με ευλάβεια τηρεί από το πρώτο έτος της Πατριαρχίας Του.

Αρκετά ελληνόπουλα κολύμβησαν στα παγωμένα νερά της θαλάσσης για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Προς αυτά ο Μακαριώτατος προσέφερε πολύτιμα αναμνηστικά δώρα.

Εν συνεχεία ο βετερανος Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου (ΕΝΟΑ)κ.Εδμόνδος Κασιμάτης εκφωνησε βαρυσημαντο λογο αναφερομενος στην οικονομικη κριση της Ελλαδος και Αιγυπτου και παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου και όλης της παροικίας.

Ακολουθησε επισημο γευμα στον Ελληνικο Ναυτικο Ομιλο Αλεξανδρειας προς τιμην του Πατριαρχου και ολης της παροικιας- η κοπη της πιττας και τα πρωτοχρονιατικα καλαντα απο ελληνες παροικους.

Πηγή: ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ