Απεβίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος της ομογένειας των ΗΠΑ, Δημήτρης Καστανάς

Απεβίωσε χθες σε ηλικία 70 ετών ο ιδρυτής του εθνικού ελληνικού καναλιού NGTV, Δημήτρης Καστανάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Εθνικού Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, ο εκλιπών, την Παρασκευή, υποβλήθηκε σε δεύτερη, μετά από 16 χρόνια, εγχείρηση ανοικτής καρδιάς σε καρδιοχειρουργικό κέντρο του Μανχάταν. Ο θάνατός του οφείλεται σε μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Στην Αθήνα, σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του καλού φίλου, του καλού Έλληνα, Δημήτρη Καστανά, που για τέσσερις δεκαετίες, μέσα από τις εκπομπές και τα γραπτά του, έδωσε φωνή στον Ελληνισμό της Αμερικής και συνάμα έφερε σε επαφή το αμερικανικό κοινό με την «εικόνα μιας Ελλάδας, που μας έκανε όλους περήφανους με την ιστορία και τον πολιτισμό της», όπως χαρακτηριστικά έλεγε. Η αποδημία του συνιστά μεγάλη απώλεια για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση, μέσα από τον πρώτο παγκοσμίως ιδιωτικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό που ίδρυσε ο ίδιος, καταγράφοντας με τρόπο άμεσο, ειλικρινή, προσωπικό και έντονα βιωματικό, την Οδύσσεια των Ομογενών της Αμερικής και τα επιτεύγματά τους, καθώς έχτιζαν δυναμικές, επιτυχημένες κοινότητες σε κάθε γωνιά της νέας τους πατρίδας. Στην αγαπημένη του σύζυγο Νομική και τα παιδιά του εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια και ολόψυχη συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Ο θάντος του Δημήτρη Καστανά επήλθε το βράδυ της Δευτέρας.  Καταλείπει τη σύζυγό του Νομική Παπαμιχαήλ-Καστανά, δύο δυο παιδιά, Ματίνα και Γιώργο και μια εγγονή (Μαρία).

Σύμφωνα με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα που δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα “GreekNews” ο Δημήτρης Καστανάς γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Μώλος της Φθιώτιδας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στην Αμερική εγκαταστάθηκε την εποχή της δικτατορίας στην Ελλάδα. Αρχικά εργάστηκε σε βενζινάδικο, σε ανθοπωλείο, ως busboy σε εστιατόριο, ως ασφαλιστής, και μέσα σε λίγα χρόνια αποκτά το δικό του εστιατόριο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1975 έκανε αυτό το τολμηρό βήμα να παρουσιάσει στο Κανάλι 47 της Νέας Ιερσέης, αλλά και σε 14 άλλες Πολιτείες, μια εβδομαδιαία εκπομπή, μιας ώρας στην αρχή και με δίωρο πρόγραμμα στη συνέχεια.

Τον περασμένο Αύγουστο, είχε πουλήσει το Εθνικό Ελληνικό Κανάλι Αμερικής (NGTV), το οποίο διεύθυνε για 37 χρόνια.

Όντας πρωτοπόρος στον τομέα της ομογενειακής τηλεόρασης αποκαλέστηκε “Μίστερ Greek TV” κι από το κανάλι πέρασαν όλοι οι Ελληνες πολιτικοί και άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος που επισκέφθηκαν την Αμερική.

Για αρκετά χρόνια, μάλιστα, πριν κάνει την εμφάνισή της η ελληνική δορυφορική τηλεόραση, το ΝGTV μέσα από τις ειδήσεις και τα ψυχαγωγικά προγράμματα από την πατρίδα ήταν η μόνη τηλεοπτική «γέφυρα» των αποδήμων με τη γενέτειρά τους, και για κάποιες γενιές ομογενών μια καλή ευκαιρία να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή τους με την ελληνική γλώσσα.

Παράλληλα, ξεπερνώντας το κλασικό τρίπτυχο «ενημέρωση-ψυχαγωγία-επιμόρφωση», έγινε μέσο προβολής των εθνικών μας θεμάτων και μέσα από τους τηλεμαραθωνίους που κατά καιρούς διοργάνωσε προσέφερε πολύτιμη βοήθεια σε άρρωστα Ελληνόπουλα, αλλά και στην παρέλαση.

Ηταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης και για την προσφορά του στον ομογενειακό Τύπου βραβεύτηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Πριν δύο χρόνια τιμώντας τις υπηρεσίες του αυτές η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης τον επέλεξε τελετάρχη της εθνικής παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα για την απώλεια του ομογενούς δημοσιογράφου Δ.Καστανά

 

Η απώλεια του εξαίρετου δημοσιογράφου και καλού φίλου, Δημήτρη Καστανά, προκαλεί μεγάλη θλίψη και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Στην πορεία των 30 και πλέον ετών μεστής δημοσιογραφικής δουλειάς του, είχε το προνόμιο να ζήσει σημαντικές στιγμές τόσο του ομογενειακού Ελληνισμού, όσο και της πατρίδας. Κράτησε για πάντα ζωντανές τις στιγμές αυτές με τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας και τον παλμό του λόγου του.

Πρωταγωνιστής στον τηλεοπτικό δημοσιογραφικό χώρο της ομογένειας, ίδρυσε τον πρώτο ιδιωτικό ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνετέλεσε καταλυτικά στην προβολή των εθνικών θέσεων του ελληνισμού και δημιούργησε μία ανοικτή γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης της ομογένειας με την πατρίδα.

Με την πορεία του απέδειξε, όπως και πολλοί άλλοι ομογενείς μας, πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να φθάσουν σε επίπεδα ζηλευτά, έχοντας ως κύριο εφόδια τις αρχές της δημιουργικής  και σκληρής δουλειάς και την αφοσίωση στο στόχο.

Ο Δημήτρης Καστανάς με το έργο της ζωής του τίμησε την Ελλάδα. Αγωνιστής ιδεών και πρωτοπόρος της ενημέρωσης, προσέφερε στον ομογενειακό ελληνισμό πολύτιμες υπηρεσίες και ανέπτυξε πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την ολόψυχη συμπαράσταση μου στην οικογένειά του.